Logo nieuwsbode-heuvelrug.nl


Kunstenaars Jose Raayman, Leo Dekker en Heidi Zoestbergen schilderen de Panorama Utrechste Heuvelrug. "Hieraan te mogen werken voelt als een cadeautje," zegt Heidi.
Kunstenaars Jose Raayman, Leo Dekker en Heidi Zoestbergen schilderen de Panorama Utrechste Heuvelrug. "Hieraan te mogen werken voelt als een cadeautje," zegt Heidi. (Foto: Marcel Bos)

Panorama Heuvelrug vordert gestaag

Drie kunstenaars van de Utrechtse Heuvelrug werken al ruim twee jaar samen om het gigantische kunstwerk Panorama Heuvelrug te schilderen. Het is een concept dat lijkt op Panorama Mesdag in Den Haag, een rondlopend schilderij met panoramisch uitzicht op Scheveningen, de zee en het strand, dat inmiddels een vermaard kunstwerk is. Panorama Heuvelrug wordt de Panorama Mesdag-versie van de Utrechtse Heuvelrug.

UTRECHTSE HEUVELRUG – Het idee om een Panorama Heuvelrug te schilderen ontstond bij de kunstenaars Leo Dekker, José Raayman en Heidi Zoestbergen en door dat idee wonnen zij de Cultuurprijs Utrechtse Heuvelrug in 2012. Een van de kunstenaars die zich op het monnikenwerk stortte is Heidi Zoestbergen. Zij vertelt dat het drietal gezamenlijk twee dagen per week aan het enorme doek werken. "Het bestaat uit 33 panelen en wij zijn nu bij paneel nummer 29 aangekomen, dus de vaart zit erin. De verwachting is dat medio oktober het schilderij klaar zal zijn. Daarna zal het financiële plaatje nog rond moeten komen. Op het terrein van Landgoed Zonheuvel wordt een speciaal gebouw geconstrueerd waar men in de toekomst het Panorama Heuvelrug-schilderij kan bewonderen."

Heidi werkt samen met Leo Dekker en Jose Raayman en iedere kunstenaar heeft zijn/haar eigen stijl, maar wonderlijk genoeg werkt het naar Heidi's zeggen goed. "Ja," zegt José die ondertussen met kwast geconcentreerd de lichtinval op de takken van een spar tot leven roept. "Door met z'n drieën aan het panorama te werken vinden we veel steun bij elkaar en komen we door deze samenwerking tot een uniek schilderij. We kunnen het goed met elkaar vinden en staan open voor elkaars suggesties, ook al hebben we ieder onze eigen stijl. Soms schilderen we in elkaars 'gebied', maar zo ontstaat wel een prachtige synthese."

Elkaar vertrouwen

Heidi legt uit dat ieder zijn of haar ego moet loslaten en zegt: "Je moet op elkaars vakmanschap kunnen vertrouwen." José die een opleiding heeft in portretschilderen weet wat ze doet en zij zegt: "Ik schilder al mijn hele leven en inmiddels is het een vaardigheid waarop ik altijd terug kan vallen."

Een landschap tot leven wekken is wat anders dan een portret, maar volgens de schilderes blijft het principe hetzelfde. José: "Het heeft allemaal te maken met kleur en donker en licht." Heidi die naar eigen zeggen al voordat ze kon praten, tekeningen maakte in de kinderstoel, vertelt dat het schilderij 4 meter 30 hoog wordt en 50 meter in de rondte." Heidi: "Op de voorgrond zal de natuur straks overlopen in de panoramische vergezichten op het schilderij. Zo krijg je dieptewerking voor de toeschouwer."

"Ik vind het zo geweldig om aan dit grote project te werken en niet alleen voor mezelf en mijn twee collega's, want weet je, iedereen steunt ons. De Heuvelruggers zíjn al trots op hun natuur en straks krijgen ze dit schilderij Panorama Heuvelrug erbij. Aan dit unieke project te mogen werken, voelt voor mij als een cadeau."

Reageer als eerste
Meer berichten