Logo nieuwsbode-heuvelrug.nl


Foto: Rene Borkent

Lang leve onze jubilarissen!

Column burgemeester Frits Naafs - In gemeente Utrechtse Heuvelrug mogen alle 100 jarigen én 60-jarige bruidsparen, indien dit op prijs wordt gesteld, erop rekenen dat ik op de koffie kom en hen persoonlijk kom feliciteren. Vooraf nemen we altijd even contact op om te kijken of het gelegen komt. Deze bezoeken zijn leuk om te doen. En ik voel mij ook bevoorrecht dat ik een gedeelte van de feestelijke dag mag bijwonen. Zo hoor ik veel verhalen over hoe het vroeger was in de dorpen, in de crisisjaren en de oorlog en wat toen gebruikelijk was. Zo heb ik in een jaar tijd het voorrecht gehad heel veel ouderen te kunnen feliciteren. In de gemeente waren er vijfentwintig 100+ers, waarvan de oudste al 105 jaar is, zesenzestig 60-jarige bruidsparen, zeventien 65-jarige bruidsparen, drie 70-jarige bruidsparen en zelfs één 75-jarig bruidspaar.

Bij het laatste echtpaar werd ik vergezeld door de Kamerheer van de Koning, die namens de Koning de felicitaties kwam overbrengen. De honderdvierennegentig 50-jarige bruidsparen kregen een felicitatiebrief en een boeket bloemen van mij thuisgestuurd. Ik ervaar dat het bezoek wordt gewaardeerd en ik hecht er zelf ook veel waarde aan om te horen wat er leeft in onze dorpen. Ik kom grote betrokkenheid tegen en belangstelling voor de vele activiteiten in onze dorpen. Vaak vertellen ze mij dat ze, toen ze jaren geleden waren uitgewerkt, dingen zijn blijven ondernemen zolang als het kan. Stilzitten? Als het niet moet of hoeft dan doen ze het vooral niet. Ik ben graag met onze senioren in onze gemeente in gesprek. En ik kan het u zeker aanraden als u de kans krijgt, doet u dat dan ook eens. Ik ben zelf ook een keer verrast door een prachtig cadeau. Een inwoner maakt prachtige replica's van botters en ik mocht er 1 hebben. Ik voel mij zeer vereerd door dit cadeau en heb deze botter een prachtige plek gegeven op mijn werkkamer. Onder deze prachtige mensen bevinden zich vele vrijwilligers. Tot op hoge leeftijd zijn of waren de meesten actief in verenigingen en stichtingen, zoals de verschillende afdelingen van De Zonnebloem. In onze dorpen is het 40-jarig jubileum van deze onmisbare organisatie feestelijk gevierd. Betekenis geven aan anderen of meedoen is heel belangrijk en het helpt om samen en naast elkaar te leven.
Ik zie een optimistische levensinstelling en hoor dan dat dit het leven luchtiger en lichter maakt waardoor het gemakkelijker is met tegenslagen om te gaan. Het is zo mooi dat ondanks de moeite en pijn van het ouder worden toch nog vaak de humor van dingen wordt ingezien. Dat is ook heel belangrijk, net als de kunst van het relativeren. Velen hebben immers mindere tijden meegemaakt en ervaren desondanks dat achter de wolken de zon altijd schijnt. Natuurlijk krijg ik allerlei tips mee tijdens een feestelijk taartmoment: "Dagelijks bewegen is echt gezond, hoor! Ook als u zelf ouder wordt! "en "Het is goed voor uw stofwisseling." Wat een mooie groep inwoners. Respect! Ik gun onze oudste inwoners dan ook van harte de beste VIP plaatsen op de tribune tijdens het grote evenement in onze gemeente zoals het jaarlijkse Bloemencorso. Hulde aan onze senioren en alleroudste inwoners. Lang leve onze VIP's!

reageer als eerste
Meer berichten