Logo nieuwsbode-heuvelrug.nl


De rijtuigen dateren grotendeels uit de periode tussen 1870 en 1930.
De rijtuigen dateren grotendeels uit de periode tussen 1870 en 1930. (Foto: Hanny van Eerden)

Cultureel erfgoed: de Kastelentocht

Traditiegetrouw vindt op de derde zondag in augustus de Kastelentocht plaats. Inmiddels meldden zich 32 deelnemers aan. "Daar komen vast nog zo'n acht rijtuigen bij," zegt Petra van Soest, secretaris van de werkgroep Kastelentocht Doorn.

Doorn – De ervaring leert dat het aantal participanten groeit tot vlak vóór de tocht. Zo'n twintig procent komt uit Doorn, Driebergen en Wijk bij Duurstede, volgens Van Soest. "De rest is afkomstig uit alle windstreken," zegt zij. "De rijtuigen, die de koetsiers zelf restaureerden, dateren grotendeels uit de periode tussen 1870 en 1930. Gelukkig oefenen deze vakmensen hun hobby nog steeds uit, mede dankzij toeleveranciers van historische materialen. Verder leveren meer dan 50 lokale vrijwilligers, van hoefsmeden tot en met op- en afbouwploegen, die zondag een bijdrage. Ook het Rode Kruis is aanwezig.

Voor de toekomst hopen wij op nieuwe aanwas, waaronder jonge menners die in het bezit komen van antiek gerei. Graag willen zowel wij als het publiek dit culturele erfgoed op de weg houden." Nico van Engelen, voorzitter van Ver. de Stichtse Aanspanning Doorn, rijdt mee, evenals werkgroeplid Hans Vermeulen, tevens voorzitter van de Nederlandse Ver. Traditioneel Gerei. Te gast zijn onder meer burgemeester Frits Naafs en zijn echtgenote.

De Kastelentocht heeft Landgoed Beukenrode als thuisbasis. Zowel de start, als de pauze en het einde van de tocht spelen zich af op de weide bij het Jachthuis. "De koetsiers en hun equipage proberen hun kledij weer zo goed mogelijk aan te passen aan het type rijtuig, het bouwjaar en het tijdstip van de rit," zegt Van Soest. "Datzelfde geldt voor meerijdende gasten. Avondkleding is dus niet gepast, maar een hoed en handschoenen bijvoorbeeld wel. Alle details wegen mee bij de beoordeling van de authenticiteit. Bij streekaanspanningen is het bovendien de kunst om kleding uit de streek van het rijtuig te vinden. Een menner van een sportrijtuig kan daarentegen kiezen voor een bol- of strooien hoed. Alleen bij dienstrijtuigen gelden op de bok vast omlijnde voorschriften qua livrei, rijbroek en jachtlaarzen met kap."

1 reactie
Meer berichten