Logo nieuwsbode-heuvelrug.nl


Hans Vermeulen won het Nederlands Kampioenschap Tradioneel Gerij in Rotterdam afgelopen weekend. "Gemiddeld gaf de jury mij 19 en een halve punt van de maximale 20 punten."
Hans Vermeulen won het Nederlands Kampioenschap Tradioneel Gerij in Rotterdam afgelopen weekend. "Gemiddeld gaf de jury mij 19 en een halve punt van de maximale 20 punten." (Foto: Marcel Bos)

Nederlands kampioen tandem

Bij het Nederlands Kampioenschap Traditioneel Gerij (NKTG) is Hans Vermeulen uit Driebergen Nederlands Kampioen geworden. De kersverse Nederlands kampioen laat op zijn mobiel een fimpje zien hoe hij met zijn wagen de winnende rit afwerkt. "Het regende een gedeelte van de dag heel hard," zegt Vermeulen. "Het was gewoon noodweer."

DRIEBERGEN-RIJSENBURG - De Driebergenaar doet al bijna 20 jaar mee met wedstrijden in het hele land met zijn aanspanning. Het onderdeel tandem waarmee Hans Vermeulen kampioen werd afgelopen zaterdag, is een manier van mennen met paarden waarbij Dennis de hengst voorop loopt en daarachter de ruin Wybe. De twee Friese paarden lopen achter elkaar voor het rijtuig of koets. Het achterste paard, de ruin Wybe, trekt de wagen.

"Er zijn ongeveer 150 mensen nog in Nederland die zich bezighouden met deze tak van sport, maar het is een erg dure hobby en kost ook veel tijd," vertelt Vermeulen. "Het kost je minstens 10 uur per week inclusief trainen.'' De jury kijkt bij de beoordeling naar het complete plaatje, dus hoe ziet alles eruit? Zijn de paarden mooi glimmend en gezond, en hoe zijn hun ijzers?

Bij het Nederlands Kampioenschap in Rotterdam deden 23 deelnemers mee afgelopen zaterdag. Het jurycorps beoordeelt een aanspanning van een deelnemer, die daar punten krijgt van elk jurylid." De Nederlands kampioen laat een lijst met punten zien waarop deelnemers beoordeeld worden. "Kijk," zegt Vermeulen. De jury kijkt hoe ik als koetsier op de bok zit samen met mijn bijrijdster Hetty. Ook de kleding moet kloppen. Verder beoordelen ze je op het mennen en ook het tuig moet in orde zijn. En kijk eens!" De Driebergenaar somt de punten die hij kreeg op: "op bijna alle onderdelen scoorde ik gemiddeld 19 en een half punt van de maximaal 20 punten." Wel ben ik nu Voorzitter van de NKTG en ga ik me meer bezighouden met dit soort evenementen in het hele land. Het is een mooie tijd geweest. Ik doe trouwens nog 1 wedstrijd-presentatie mee en dat is in België, maar dat is op verzoek.

reageer als eerste
Meer berichten