Logo nieuwsbode-heuvelrug.nl


Foto: Rene Borkent

Schuld & Boete

Column Jaap Holwerda

Deze zomer maakten wij een prachtige zeereis langs de Noorse kust, de Shetlands, de Faroer en tenslotte IJsland.

Het schip, de Astoria, gelijkend op de Hohenzollern van de Duitse Keizer waarmee hij jaarlijks de Noorse fjorden bezocht. Bij Wilhelm alleen mannen aan boord voor de nodige 'onderbroeken' lol. Die ene keer dat hij zijn vrouw meenam werd ook geen succes. Bij ons wel veel dames aan boord, zodat er een gegarandeerd niveau was.

Verder aan boord enige bekende publicisten die, door afwezigheid van het journaille, konden getuigen van hun echte mening.

De bemanning van dit, in Madeira geregistreerde schip, was Portugees/Indonesisch. De laatste groep had veel belangstelling voor de Nederlanders aan boord, dit gezien de gemeenschappelijke geschiedenis. Anders dan hier te lande gedacht, zonder rancune maar juist met interesse terug denkend aan de koloniale tijd.

Zo kregen wij briefje aangereikt; 'VOC, van den Bosch', the best road on Java. We vielen van onze stoel. We zijn toch onverbeterlijke uitbuiters? Het groepje rondom ons zag onze verwarring. Kunnen jullie dan alles niet in het perspectief van tijd en plaats zien? Nee dat kunnen we niet, we zijn oneindig schuldig. Vele generaties na ons zullen boeten en branden in de hel. Onbegrip in vele donkere ogen was ons deel.

Vele briefjes ontvingen we nog. Buitenzorg; 'What does that mean?' Onze vertaling 'Don't worry be Happy' siert nu een dorpshuis. Indien U in Indonesië het woord knalpot op een gevel ziet staan? Het is een garage.

Er werd navraag gedaan naar mijn naam. Jaap, ahhhh Jaap Stam. Wij kennen Stam als de beste verdediger aller tijden. In Indonesië is Stam met het, onverdoofd, hechten van een hoofdwond tijdens een voetbalwedstrijd bekend. Het met bebloed hoofd, deze wedstrijd uit te spelen geeft de naam Jaap, in Indonesië, een welhaast mythische klank.

Overigens werd het grote geld in 'onze' gouden eeuw verdiend door de handel tussen de Hanze steden. Niet door de VOC, dat was veel te risico vol.

Ons slavernij verleden? Google eens 'Vikingen, slavenhandel' of leest U eens het boek van Joost Niemoller over slavenhandel in Europa. Naar zijn berekening zijn er meer blanke slaven naar Noord Afrika gebracht, dan donkere slaven naar Amerika.

Leest U eens de studie van Ronald Dwyer. In de 17e eeuw werden er maar liefst 300.000 Ieren door de Engelsen, als slaaf, naar Amerika verscheept. Vaak waren deze slaven ondergeschikt aan de daar aanwezige donkere slaven. In Saoedi Arabië is het pas in 1961 'formeel' afgeschaft. Nog steeds, juist in Afrika, is slavernij nog immer aan de orde. Recente cijfers van de VN spreken over maar liefst 40 miljoen 'moderne' slaven. Slavernij; een misdaad gestuurd door macht, geld en gebrek aan empathie. Een monument? Dan graag voor Obama, die met zijn Amerikanen, de Yezidi's bevrijde uit hun slavernij onder Isis.

Deze column zal weinig veranderen in de cultuur van schuld en boete. Het zit in de genen. De Calvinisten van weleer noemen zich vaak 'Progressief'. Een beeldenstorm is aanstaande. Op voorstel van mijn kapper, Evert van der Klift, heb ik mij maar een Michiel de Ruyter baardje laten aanmeten.

Reageer als eerste
Meer berichten