Logo nieuwsbode-heuvelrug.nl


Arie Brussee in zijn Suske en Wiske-heiligdom tussen zijn collectors-items. "Ik ben gestopt met verzamelen, want ik heb gewoon geen ruimte meer." FOTO: Marcel Bos
Arie Brussee in zijn Suske en Wiske-heiligdom tussen zijn collectors-items. "Ik ben gestopt met verzamelen, want ik heb gewoon geen ruimte meer." FOTO: Marcel Bos (Foto: Marcel Bos)

Driebergenaar met Suske en Wiske

Arie Brussee las zijn 1e Suske en Wiske op zijn 15e en hij is sindsdien verkocht. "Vanaf die tijd kocht ik alle stripboeken van Suske en Wiske, maar ook verzamelde ik zo veel mogelijk collectors items die ik kon vinden op beurzen en rommelmarkten."

Driebergen-Rijsenburg - Suske en Wiske is een Belgische strip die door bedenker Willy Vandersteen in het leven is geroepen. Het is een van de populairste Vlaamse stripseries die ook in Nederland erg populair is.

Suske en Wiske bestaat sinds 1945 en is de langstlopende stripreeks in de Benelux. De verhalen zijn in de regel grappig en hadden een maatschappelijk thema.

Brussee: "Tegenwoordig zijn deze strips minder moraliserend valt mij op. Sowieso zijn de strips anders geworden sinds de bedenker van de strip Willy Vandersteen er niet meer is.

Desalniettemin blijf ik nog steeds iedere nieuwe Suske en Wiske kopen. Ze komen vier keer per jaar uit. Wel jammer dat ze ineens 3 centimeter groter zijn geworden, daarom passen ze niet meer in mijn Suske en Wiske-opbergkoffertjes."

Wat is er nu precies zo leuk is aan de strip, antwoordt de stripfan is resoluut. "Het is de stijl van de verhalen die ik leuk vind, de manier van hoe het getekend is en de humor. Ik heb alle nummers in bezit." Hij vertelt dat hij met Suske en Wiske, Jerommeke, Lambik en Tante Sidonia kennis maakte toen er op zijn 15e een stripfeuilleton verscheen in het Utrechts Nieuwsblad.

"Ja, en dat waren stripjes van 6 plaatjes in zwart-wit en dat vond ik superleuk."

Sindsdien lees en verzamel ik ze," zegt de Driebergenaar. "Ik heb ze allemaal vanaf nummer 67, getiteld De Poenschepper. Ook bezoek ik elke jaar de Suske en Wiske Familiedag in Utrecht en ben ik trouw lid van De Fameuze Fanclub, daarin lees ik alle nieuwtjes rond de strip en een column van de tegenwoordige tekenaar." Arie Brussee loopt naar zijn heiligdom, een kamertje waar alle verzamelobjecten van Suske en Wiske staan, variërend van glazen en bordjes tot puzzels, van posters tot poppetjes. Trots toont hij zijn verzameling: "Nu verzamel ik niet meer, ik heb er geen ruimte meer voor. Ik heb nog steeds plezier in deze strips, maar tegenwoordig zit er iets minder verhaal in. Vroeger waren het sterke verhalen met een maatschappelijk thema en een boodschap erin." Op tafel ligt de nieuwtse strip van Studio Vandersteen: Mami Wata. "Deze heb ik net en komende september komt alweer de nieuwste."

reageer als eerste
Meer berichten