Logo nieuwsbode-heuvelrug.nl


Foto: Rene Borkent

De dag van …

Column

Vroeger kenden we alleen Vader- en Moederdag, Koningsdag, Bevrijdingsdag, en zo nog een paar. Tegenwoordig lijkt elke week of soms bijna elke dag in het teken te staan van bijvoorbeeld een ernstige ziekte of maatschappelijk probleem. Als burgemeester laat ik, net als u waarschijnlijk, veel van deze dagen en weken aan mij voorbij gaan. Er zijn echter uitzonderingen. Er zijn dagen en weken die thema's aansnijden die vrijwel ieder van ons raken. Thema's die wij ook vanuit de gemeente hoog op de agenda hebben staan. Een van die thema's is Alzheimer.

Vrijwel iedereen krijgt vroeg of laat in zijn naaste omgeving te maken met Alzheimer. Ook ik kan daarover meepraten. Dit kan heel dichtbij komen als je ouders, partner, vrienden of collega's gaan dementeren, maar ook op je werk kun je te maken krijgen met bezoekers of klanten met Alzheimer. Als burgemeester van een gemeente met veel ouderen vind ik het heel belangrijk dat onze medewerkers weten hoe ze om moeten gaan met inwoners/bezoekers met Alzheimer. Daarom ben ik er trots op dat we vorig jaar iedereen getraind hebben en we de eerste geteste dementievriendelijke gemeente van ons land zijn. Ook de politie is de eerste geteste dementievriendelijke politie van ons land.

Ook op andere terreinen ondersteunen we initiatieven om het leven van inwoners met Alzheimer en van hun naasten te verbeteren. Bijvoorbeeld door mee te werken aan nieuwe vormen van huisvesting voor dementerenden, waar wonen en zorg gecombineerd worden. Ik ben heel blij dat ook steeds meer ondernemers in onze dorpen een bijdrage leveren aan de dementievriendelijkheid van onze dorpen, met Nico Spierenburg, de manager van de eerste dementievriendelijke supermarkt voorop.

Naast de Wereld Alzheimerdag is er volgende maand nog een belangrijke dag die ik graag onder uw aandacht wil brengen. Een dag die hier zeker ook mee samenhangt; de Dag van de Mantelzorg. Ik heb enorme waardering en respect voor mantelzorgers, want meestal ben je elke dag mantelzorger. Dat lijkt voor de omgeving van de mantelzorger misschien heel gewoon en vanzelfsprekend. Er wordt immers met liefde en hartelijkheid gezorgd, door dik en dun. Dat het ook fysiek en emotioneel zwaar kan zijn, wordt niet altijd opgemerkt. Daarom vind ik het heel belangrijk dat mantelzorgers de aandacht krijgen die ze verdienen tijdens de Dag van de Mantelzorg. Bent u zelf mantelzorger en wordt het soms te zwaar, of heeft u af en toe een time-out nodig, dan kunt u ondersteuning vragen bij de sociale dorpsteams. Via www.heuvelrug.nl/kies-uw-dorp/dorpsteams_46257/ kunt u vinden hoe u de dorpsteams kunt bereiken op de manier die bij u past.

reageer als eerste
Meer berichten