Logo nieuwsbode-heuvelrug.nl


Van schildpad tot en met hond of paard: alle zijn ze op 4 oktober een extra verwennerij waard. FOTO: Hanny van Eerden
Van schildpad tot en met hond of paard: alle zijn ze op 4 oktober een extra verwennerij waard. FOTO: Hanny van Eerden (Foto: Hanny van Eerden)

Internationale feestdag: Dierendag!

Veel dierenliefhebbers geven hun huisdier(en) extra aandacht op Dierendag. Op 4 oktober vieren zij de trouwe aanwezigheid van het gezelschapsdier.

Utrechtse Heuvelrug - Huisdieren spelen een niet te onderschatten rol in de Nederlandse samenleving en worden steeds vaker beschouwd als lid van het gezin. Zij hebben aantoonbare positieve invloed op het psychische en fysieke welbevinden van hun eigenaren. Zo dragen zij bij aan de ontwikkeling van kinderen en het welzijn van senioren. In Nederland hebben meer dan 33 miljoen huisdieren een thuis bij bijna tweederde van de bevolking.

Voor Sandra en Paul de Bie uit Maarn is 4 oktober is een blije dag. "We geven Brutus, onze chihuahua, en Diesel, onze chocolade labrador, dan ook een extra feestkluif," zegt Sandra. "Ze zijn heel belangrijk voor ons. Het zijn net een beetje kinderen." Hun kinderen staan al lang op eigen benen.

Voor Petra en Martin van de Graaf uit Doorn is deze editie van Dierendag beladen. "We moesten 3 weken geleden afscheid nemen van onze hond Bikkel," zegt Petra. "We weten dat het zo beter is, want Bikkel was oud en ziek, maar we hebben er veel verdriet van. Voor ons is een gezinslid weggevallen. Gelukkig hebben wij onze hond Siep nog, want een leven zonder dier in huis past niet bij ons. We steken 4 oktober in de tuin een fakkel aan bij het gedenkteken van Bikkel en dat van ons vorig jaar overleden paard Nobles. Dat is belangrijk voor ons rouwproces en zeker voor onze zoon Ward (7). Siep krijgt een kauwbot, extra knuffels en een lange boswandeling."

Sommige huisdieren, zoals schildpadden, vragen om heel speciale verzorging en huisvesting, ondanks hun schild. Zij vormen wel een vriend voor het leven. Niet ieder dier heeft een veilig thuis. Daarom gaan collectanten deze week op pad voor dieren in nood. Ook veel dierenopvangcentra hebben rond 4 oktober een Open Dag. Want het grootste cadeau voor een asieldier is een nieuw baasje, waarmee het volgend jaar Dierendag kan vieren.
www.ikzoekbaas.nl

reageer als eerste
Meer berichten