Logo nieuwsbode-heuvelrug.nl


Foto: Stephanie van Baggem

Pecha Kucha

Column door Stephanie van Baggem 

Er zijn van die mensen die niet kunnen vertellen. Of nou, ze vertellen maar al te graag. Je herkent ze vast wel. Het zijn mensen die heel veel praten, maar eigenlijk maar heel weinig zeggen. Ze bedoelen het vaak niet kwaad. Het is gewoon leuk om te praten en vaak zijn ze dan heel, maar dan ook echt heel, enthousiast over hun verhaal. Van die verhalen waarvan je als luisteraar al denkt 'Dit zijn teveel details.' of 'Duurt lang.' Ik betrap sommige mensen er ook op dat ze een antwoord geven op een vraag die ik niet gesteld heb. Het grappige is dan wel dat ze er zelf achter komen, maar misschien heeft dat ook iets met mijn blik te maken.

Soms, heel soms (afhankelijk van mijn band met die persoon) onderbreek ik ze en vraag ik ze naar de kern. 'Ja, maar wat wil je nu echt tegen me zeggen?' In weinig woorden je boodschap krachtig overbrengen, dat is een kunst.

Met enig enthousiasme las ik dan ook over Pecha Kucha in Doorn. In Doorn nota bene, wie had dat gedacht? Pecha Kucha is een presentatietechniek en stamt uit Japan/Tokyo. In 2003 bedachten Astrid Klein en Mark Dytham deze manier van presenteren omdat architecten (wat zij zelf ook waren) anders veel te lang aan het woord waren. Daar komt dat enthousiasme weer om de hoek kijken denk ik zo. Pecha Kucha, of eigenlijk prietpraat, is een manier om middels een powerpoint je verhaal te vertellen.

De formule is simpel; twintig keer twintig. Twintig dia's met elk twintig seconden. Je moet dus snel tot de kern van je verhaal komen, want je powerpoint presentatie loopt onverbiddelijk door. De dia's die je hebt ondersteunen het verhaal, illustreren het en/of zetten het extra kracht bij. Als spreker wordt je dus gedwongen om je verhaal kort maar krachtig te kunnen vertellen.


Pecha Kucha is overigens niet nieuw in Nederland. Een paar jaar geleden had ik ook een presentatie kunnen geven in Woerden, maar dat is toen vanwege omstandigheden niet doorgegaan. Nu krijg ik een herkansing, op vrijdagavond 6 oktober op Landgoed Zonheuvel in Doorn.

Het beloofd een interessante avond te worden met leuke sprekers en verhalen. Ik zal het hebben over het volgen van je dromen, want het leven gaat helaas niet over rozen. Meer informatie over de avond en/of je plek reserveren? Kijk dan op rbzout.nl/pechakucha. Wie weet tot vrijdagavond.

reageer als eerste
Meer berichten