Logo nieuwsbode-heuvelrug.nl


Stichting Vluchtelingkinderen met ondermeer de Eurowinkel zetelt vanaf begin 2018 in de Oranjekerk. FOTO: Jef Helmer
Stichting Vluchtelingkinderen met ondermeer de Eurowinkel zetelt vanaf begin 2018 in de Oranjekerk. FOTO: Jef Helmer

Oranjekerk krijgt nieuw doel

De Oranjekerk op de Oranjelaan, de nieuwe locatie voor Stichting Vluchtelingkinderen, is momenteel het decor van een ingrijpende verbouwing, voordat het geschikt is als nieuw onderkomen voor verschillende maatschappelijke organisaties, zoals de Eurowinkel, Taalcoaching Heuvelrug, De Inloop, Prima Perspectief, Repair Cafe en De Verleiding

Driebergen/Rijsenburg - Bestuurslid Jef Helmer is enthousiast over de plannen met de kerk. Helmer: "De vloer die scheef loopt, een beetje zoals in een theater, slopen vrijwilligers eruit. Hier en daar is asbest verwijderd en verder komt er vloerverwarming en een entresol, zodat de beschikbare ruimte beter tot zijn recht komt.

De Oranjekerk is een prima locatie, alleen is het kleiner dan de ruimte die we hadden op de Bosstraat. We zoeken nog extra ruimte voor de opslag en het sorteergedeelte." Het bestuurslid vertelt dat de Stichting Vluchtelingkinderen een erg goed jaar draaide. "We hebben maar liefst een omzet van 165.000 euro! Is dat niet geweldig? Met dat geld kunnen we erg veel goede dingen doen zoals het medebekostigen van opleidingen van asielzoekers en vluchtelingen in onze gemeente. Ook betaalden we hiermee een deel van de kosten voor gezinshereniging en de twintig vrijwilligers die in de Eurowinkel een leer-werkplaats vinden."

Om de geldstromen inzichtelijk te maken en goed te kunnen verantwoorden, wordt tegenwoordig een accountantsrapport opgemaakt alsmede een jaarrekening zoals in elk gezond bedrijf, zo vertelt Helmer."

Om de koop van de kerk en een groot deel van de verbouwingskosten te financieren verstrekte de Triodosbank een lening tegen zeer gunstige voorwaarden. Enige fondsen hebben financiële steun toegezegd en met inzet van vrijwilligers kunnen de kosten voor de verbouwing flink omlaag. Tot nu toe heeft de actie De Club van Honderd al iets meer dan 25.000 euro opgeleverd." De Driebergenaar zegt het hartverwarmend te vinden dat zoveel dorpsgenoten meedoen. "Er is een breed draagvlak voor het werk van onze stichting Vluchtelingkinderen. Op dit moment ontbreken alleen nog de middelen voor het isoleren van de ramen." Helmer zegt dat het mooi zou zijn als dit in deze fase van de verbouwing al kan worden meegenomen. "Het gaat nog om 13.000 euro. We nodigen inwoners van onze gemeente uit om mee te doen met de Club van Honderd; iedere gift is welkom." Voor contact en meer informatie mailt u naar: laurens@touwenadvies.nl.

reageer als eerste
Meer berichten