Anna Boer (links) geeft les in portrettekenen. "Je moet blijven meten," zegt Anna. "De verhoudingen moeten op papier kloppen." Naast Anna staat Dorine met een net gemaakt portret. Foto: Marcel Bos
Anna Boer (links) geeft les in portrettekenen. "Je moet blijven meten," zegt Anna. "De verhoudingen moeten op papier kloppen." Naast Anna staat Dorine met een net gemaakt portret. Foto: Marcel Bos (Foto: Marcel Bos)

Ik krijg een kick als het gelukt is

"Bij portrettekenen gaat het niet alleen om goed kijken. Je moet het ook zien," legt Anna Boer uit aan haar cursisten portrettekenen. Portrettekenen is een moeilijke discipline, maar de tekenaars bij Anna op haar zolderatelier zijn erop gebrand een prachtig portret te maken.

DRIEBERGEN/RIJSENBURG - Iedere maandagochtend focussen de deelnemers zich op het model dat plaats neemt op een stoel midden in de kamer. Na afloop zegt de poseerder na 2 uur zitten: "Dit portret van Dorine vind ik heel mooi. Zo ben ik wel in het echt denk ik." Deelneemster Dorine stortte zich op portrettekenen 5 jaar geleden en in korte tijd haalt zij een opmerkelijk niveau. Er lijkt geen verschil tussen de man op de stoel en de tekening die zij met pastelkrijt maakte. "Ik ben tevreden over mijn tekening en ik geef mezelf een 7," zegt zij kritisch. Anna Boer geeft al 25 jaar les in portrettekenen en zelf tekent de Driebergse sinds 1975. "Goed portrettekenen is veel oefenen. Op den duur kan het een vaardigheid worden, maar het is en blijft een dynamische activiteit. Je weet nooit of het lukt en niet iedereen heeft daar aanleg voor. Er zijn tekeningen die ik ooit maakte waar ik best tevreden over was en die goed lukten, maar soms heb je ook een mooi portret die op de een of andere manier niet klopt en dan lukt het bijna niet te achterhalen wát er dan precies niet klopt. Dat maakt het ook wel spannend, want je weet nooit of het precies lukt." Anna vertelt dat soms een tekening technisch helemaal perfect lijkt, maar dat de geportretteerde het dan toch niet helemaal is. Ik heb eens met houtskool een roodharige vrouw getekend en die tekening was zo goed gelukt dat ondanks de zwarte houtskool het duidelijk was die zij rood haar had. Je ziet het. De grote kick van portrettekenen krijg ik iedere keer als het is gelukt. Je moet lef hebben om een goed portret te maken." vertelt Anna Boer. Bij een goed portret haal je iemands karakter eruit.

Meer berichten