Fred van Geet uit Driebergen houdt al 35 jaar kanaries. "Het geeft me rust en plezier." FOTO: Marcel Bos
Fred van Geet uit Driebergen houdt al 35 jaar kanaries. "Het geeft me rust en plezier." FOTO: Marcel Bos

Wie heeft de mooiste veren

In Dorpshuis Het Trefpunt in Austerlitz tonen vele vogels hun prachtige gekleurde veren tijdens de jaarlijkse Nationale Vogeltentoonstelling komende dagen. Iedereen die lid is van de Vogelbond mag zijn/haar mooiste vogels laten keuren door officiële keurmeesters. Hierbij zijn mooie prijzen te verdienen.

DRIEBERGEN/RIJSENBURG - Driebergenaar Fred van Geet doet al 35 jaar mee met zijn kanaries en hij heeft inmiddels een flinke prijzenkast opgebouwd. "Ik heb verschillende kanaries," zegt de vogelliefhebber. "Het leuke van het houden van vogels is dat het een fijne thuishobby is. Je hoeft er niet voor de deur uit. Bij een buitenvolière ben je zomers lekker buiten en geniet ik van mijn hobby. Aangezien de broedtijd vaak in de winter begint en wat meer tijd kost, ben ik in de winter ook lekker met mijn vogels bezig.

In mijn volière achter het huis houd ik rond de 120 kanaries. Ik heb kleurkanaries die op kleur gekeurd worden en er zijn postuurkanaries die de keurmeesters op postuur keuren." Van Geet vertelt dat hij ooit als jonge jongen een paar kanaries van een oom kreeg en daarmee ontstond de liefde voor de gekleurde vogels voor hem. "Weet je," zegt de kanariekweker. "Als ik in de volière tussen mijn vogels ben, dan word ik daar kalm van. Het geeft me rust en plezier." De kanarieliefhebber vertelt dat al zijn kanaries die meedoen aan de vogeltentoonstelling een eigen ringetje met een kweeknummer om hun pootje hebben. "Dat kweeknummer is een uniek nummer dat je moet hebben om mee te kunnen doen aan de tentoonstelling."

Hij legt verder uit dat het heel wat werk is om al die kanaries goed te verzorgen. "Het kost elke dag ongeveer 2 uur aan verzorging.

Dagelijks ververs ik het drinkwater van al mijn kanaries en om de paar dagen ververs ik hun badwater. Natuurlijk moet ik ook de hokken voortdurend verschonen in verband met de hygiëne." De Driebergenaar die tevens bestuurslid is van de Austerlitze Vogelvrienden, neemt 24 kanaries mee naar de tentoonstelling, 12 mannetjes en 12 'poppen', oftewel vrouwtjes. Van Geet: "Elk jaar is er een Nationale Vogeltentoonstelling in de herfstvakantie. Er zijn de volgende categoriëen: Kanaries, tropische vogels, waaronder tropische duiven, kwartels en parkieten. Op de tentoonstelling zijn ongeveer 550 vogels te bewonderen."

De Austerlitzse Vogeltentoonstelling is in Dorpshuis Het Trefpunt en begint op donderdag 19 oktober en is van 19.30 tot 22.00 uur.
Vrijdag van 14.00 tot 22.00 uur. Zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. Toegang is gratis.

Foto & tekst door Marcel Bos

Meer berichten