Ds. Andries den Besten (58): "Zo bevind ik mij altijd midden in de samenleving." FOTO: Hanny van Eerden
Ds. Andries den Besten (58): "Zo bevind ik mij altijd midden in de samenleving." FOTO: Hanny van Eerden (Foto: Hanny van Eerden)

Theoloog én vrachtwagenchauffeur

Andries den Besten, voorganger in de Dorpskerk van Maarsbergen, heeft zijn nevenberoep weer opgepakt. Wekelijks zit hij parttime aan het stuur van een enorme vrachtwagen met zuivelproducten.

Maarsbergen – Den Besten bevoorraadt distributiecentra en supermarkten voor een grote logistieke dienstverlener in Nijkerk. "Na een intensieve periode in mijn leven, heb ik nu tijd om meer de weg op te gaan," verklaart hij. "Niet dat ik ooit losliet; ook de afgelopen jaren sprong ik wekelijks een dag of avond in als vrachtwagenchauffeur."

Aan het stuur

Het begon allemaal met een vrachtwagenrijles, die hij decennia geleden cadeau kreeg van zijn zoon. "Bekend was dat ik graag aan het stuur zit van iets met enige omvang," lacht hij. "De succesvolle rijles kreeg dan ook een vervolg.

Na het behalen van mijn vrachtwagenrijbewijs bood één van mijn toenmalige gemeenteleden mij een bijbaan als vrachtwagenchauffeur. Hij wees mij erop dat je deze vaardigheid moet bijhouden. Sindsdien was ik met regelmaat bezig met transport, ook naar Oostbloklanden. Nu beperk ik mij tot Nederland. Gelukkig ben ik vitaal genoeg om ook de zware rolcontainers eigenhandig te laden en te lossen, ondanks de lange, vermoeiende dagen met zo'n 7 tot 8 klanten per rit."

Betaalde hobby

Den Besten ziet zijn nevenberoep als een betaalde hobby. "Niet alleen het rijden is leuk, maar ook het aanknopen van gesprekken met andere chauffeurs," zegt hij. "De meesten zijn heel professioneel. Ze vormen een doorsnede van de maatschappij. Zo bevind ik mij altijd midden in de samenleving."

Alhoewel hij er niet mee te koop loopt, weten vele rijdende collega's inmiddels van elkaar dat hij theoloog is. "Dat roept spontane vragen op," zegt hij. "Wie het niet weet, benadert mij soms met 'Je komt helemaal niet over als een vrachtwagenchauffeur'. Ik heb inderdaad nog steeds geen tattoo, noch een oorbel. Ik reageer misschien ook anders. Interesse is er wel. Ik houd er zelfs vrienden aan over. Ook ontmoet ik omgeschoolden uit de zorg en het onderwijs, die hun beroep verruilden voor een baan in het transport. Eenmaal sprak ik een oud-chauffeur, die theoloog werd." Andersom werkt het dus ook.

Het belang van transport

Commentaar op het vrachtverkeer op de weg pareert Andries den Besten met: 'Zonder transport staat álles stil'. Voor informatieve doeleinden, maar ook om banden te verstevigen, maakt hij binnenkort meer tijd vrij voor deelname aan de Truckersdag.

Meer berichten