Sienna, Puk, Lina, docent Jan Veenhof, Machteld, Fieke en Eline laten trots hun werk zien. Hun werkstukjes prijken straks voor het raam, op de salontafel of in de Kerstboom als decoratie, kaarsenstandaard of gebakschoteltje. Maar eerst moet de verf kort drogen en vervolgens bij hoge temperatuur inbranden in de glasoven. FOTO: Hanny van Eerden
Sienna, Puk, Lina, docent Jan Veenhof, Machteld, Fieke en Eline laten trots hun werk zien. Hun werkstukjes prijken straks voor het raam, op de salontafel of in de Kerstboom als decoratie, kaarsenstandaard of gebakschoteltje. Maar eerst moet de verf kort drogen en vervolgens bij hoge temperatuur inbranden in de glasoven. FOTO: Hanny van Eerden (Foto: Hanny van Eerden)

'Het leukste is dat we alles helemaal zelf mogen doen'

Doornse en Maarnse meisjes van 9 tot en met 12 jaar gingen afgelopen woensdagmiddag aan de slag met glas in het atelier van Glas Galerie 'Plein 55' in Doorn.

door Hanny van Eerden

Doorn – Glaskunstenaar Jan Veenhof maakt zijn vak ook graag voor de jeugd transparant. Met als basis vensterglas en oxiden bracht hij hen de 1e kneepjes en uitdagingen bij. Zo kleurden de Heuvelruggertjes met gemalen glas zelf gekozen, onder meer ster- en hartvormige glazen plaatjes vol. "Het verfglas is zo fijn gemalen dat het vloeibaar is," zegt Fieke. "We schilderen ermee in spuitflesjes. Daarmee spuiten we elkaar niet onder, maar dat kan nog komen…" Het moeilijkste aan dit project is het precisiewerk, volgens Sienna. "Dus ik maak het mezelf iets gemakkelijker," lacht zij. "Het ziet er toch wel apart uit." Eline gebruikt de gegeven voorbeelden voor ideeën: "Ik wil zelf contourtekenen en dan de lijnen invullen," zegt zij. "Het leukste is dat we alles helemaal zelf mogen doen," beamen de meisjes. Veenhof: "Dat kan verschillen. Toen ik hier laatst jongens aan tafel had, ging het gros voor het overtrekken van het Ajax logo." Sommige meisjes roepen: "Wij zijn ook vóór die club, maar we willen geen logo na-apen." Veenhof is zelf altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden en dat levert verrassende resultaten op. Zijn experimenten met glas begonnen in 1980. "In die tijd werkte ik in een fabriek voor industrieverwarming, waar een collega de - ten opzichte van de elektrische oven - meer economische glasgasvariant introduceerde," zegt hij. "Na vervanging daarvan kreeg ik de oude oven mee. Het buigen van glas intrigeerde me, vanwege de mooie vormen en kleuren die kunnen ontstaan. Misschien dateert mijn interesse voor ovens al uit mijn jeugd. Mijn vader was bakker en wist met hitte ook bijzondere dingen te creëren."

Meer berichten