Foto: Stephanie van Baggem

As of de duvel d'rmee speult

column Stephanie van Baggem
 

Iedereen kent wel van die auto's die je van mijlen ver al aan hoort komen. Dikke uitlaat, enorme kaasschaaf achterop, vaak vergezeld met een oorverdovend (vaak letterlijk) geluidssysteem. Dat is niet echt mijn ding. Ik begon dan ook inwendig te vloeken toen mijn auto vorige week wilde doen alsof hij zo'n soort auto was. Het geluid paste gewoon echt niet met mijn bescheiden stadskarretje. Het blijkt helaas een 'vloek' te zijn waar ik mee te maken heb. Praktisch alle voertuigen die ik heb gehad kregen een lekke uitlaat.

Met enige tegenzin (daar ging mijn planning) belde ik dan ook maar weer naar de ANWB. Ik heb wel enige kennis van auto's (als dochter van een voormalig monteur en gewoon verrekte handige vader) dus ik had al het vermoeden dat de uitlaat niet helemaal jofel meer was. Dat was ook niet te missen. Maar het is dan toch handig als dat even gecontroleerd wordt en er misschien zelfs wel een noodreparatie gedaan kan worden.

En daar kwam André de ANWB'er die de melding 'bijgeluiden' had doorgekregen van de alarmcentrale. Als ik dat had geweten, had ik wel een geluidsbandje afgespeeld, toch? Terwijl we aan de praat raakten viel me zijn, wat ik opving als, accent op. Blijkt de beste man gewoon uit Leersum te komen.

Terwijl we het over accenten begonnen te hebben, merkte ik bij mezelf dat ik steeds meer Utregs begon te praten. Gewoon voor de lol en om eens te kijken in hoeverre het opviel. Bepaalde woorden zijn onmiskenbaar Utregs, maar het was me nog niet eerder opgevallen hoe anders Heuvelrugs (?) kan klinken. Ik kan stadsdialecten sowieso wel waarderen. Het geeft de mensen een bepaalde identiteit en het brengt verbroedering met zich mee.

Ik ben benieuwd of er in Doorn ook een bepaald dialect is. Als ik er echt op let, valt het me bij bepaalde groepen mensen vooral op dat ze spreken met een bepaalde flair. Daar ben ik als Utrechter te nuchter voor, gok ik zo. Doorn heeft denk ik ook niet echte volksbuurten. Denk ik, want Doorn is sowieso niet te vergelijken met Utrecht.

Als we het dan toch over dialecten hebben: hoe heerlijk is het om in dialect eens lekker te schelden? (niet met ziektes) Zoals bij het krijgen en/of vervangen van een lekke uitlaat. Juist dan lijkt men het ABN spontaan vergeten te zijn. Heerlijk.

Meer berichten