Stieneke Harms en dominee Henk Hortensius. "Laat het maar gebeuren en kom dichter bij je eigen bron." FOTO: Marcel Bos
Stieneke Harms en dominee Henk Hortensius. "Laat het maar gebeuren en kom dichter bij je eigen bron." FOTO: Marcel Bos (Foto: Marcel Bos)

'Slechts de lens in de lichtstroom'

In Gods Werkhof in Werkhoven, een voormalig slotklooster, nu conferentiecentrum Samaya, is een oecumenische gemeenschap gehuisvest. Iedere zondag gaan vele Driebergenaren naar de kapel om een viering mee te beleven of voor een moment van bezinning.

UTRECHTSE HEUVELRUG - Teksten van de voormalige secretaris-generaal van de Verenigde Naties Dag Hammarskjöld staan deze weken centraal tijdens de bijeenkomsten in de oecumenische gemeenschap.

Vliegtuigongeluk

Dag Hammarskjöld kwam bij een vliegtuigongeluk tijdens een vredesmissie in Congo om het leven. Hij ontving postuum de Nobelprijs voor de Vrede in 1961. Twee jaar later verscheen het boek 'Merkstenen', een bundel mystieke, zeer persoonlijke dagboekfragmenten, bezinnende teksten en haiku's. Hammarskjöld volgde daarin zijn eigen eenzame, diepe sporen langs de psalmen tot de Duitse filosoof Friedrich Nietzsche, van het evangelie tot Meister Eckhart, met citaten van dichters en denkers uit verschillende filosofische en religieuze stromingen, als een indringend getuigenis van zijn levenslange dialoog met zichzelf – en met God.

ZondagMorgenAnders-viering

Afgelopen zondag, tijdens de zogeheten 'ZondagMorgenAnders-viering', hield sociaal-psycholoog Monica Bouman een inleidend verhaal over Dag Hammarskjöld. Bouman is gepromoveerd op een studie over de spiritualiteit en politieke ethiek van de Zweedse diplomaat. De komende drie zondagen gaan drie predikanten voor in een viering rond de teksten uit 'Merkstenen'. De eerste is dominee Henk Hortensius: "Dag Hammarskjöld neemt je door zijn teksten mee in zijn levenslange zoektocht naar zingeving, naar waar het nu uiteindelijk om draait in het leven.

'De langste reis is de reis naar binnen', schrijft Dag Hammarskjöld.

Werkhofgemeenschap

Zijn gedachten zijn breed en verdiepen zich. Ze hebben een bijbelse achtergrond maar hij heeft gaandeweg ook steeds meer oog gekregen voor de rijkdom van menselijke getuigenissen uit andere geloofstradities. In de vieringen in de Werkhofgemeenschap zoeken we in teksten en liederen, en in de stilte, inspiratie voor onze eigen levensweg."

Hortensius zegt dat de mensen tijdens een viering in Gods Werkhof bij zichzelf naar binnen kunnen gaan. "Men hoeft niet vast te blijven zitten in de eigen gedachten. Laat je inspireren door de prachtige teksten van Dag Hammerskjöld. Iedereen kan er zijn/haar eigen betekenis uithalen."

Tijdens de wekelijkse vieringen in de kapel van het voormalige klooster treedt meestal ook een koor op. De Werkhofgemeenschap is een open plek voor religieuze bezieling in verbinding met de ander.

Tekst & foto door Marcel Bos

Meer berichten