Houtsnijder en beeldhouwer Ubald Elshuis (58) in zijn atelier aan de Maarnse Grindweg. FOTO: Hanny van Eerden
Houtsnijder en beeldhouwer Ubald Elshuis (58) in zijn atelier aan de Maarnse Grindweg. FOTO: Hanny van Eerden (Foto: Hanny van Eerden)

Exact weten hoe je hout behandelt

De belangstelling voor hout neemt toe. Zowel professioneel als individueel valt de keuze vaker op dit veelzijdige, duurzame natuurproduct. Gaan we terug naar vroeger?

Maarn – Gedeeltelijk wel, volgens Ubald Elshuis. "Zelf houd ik mij onder meer bezig met restauraties," zegt hij. "Daarmee ga ik terug naar vervlogen tijden. Hout heeft echter ook nu vaak de voorkeur in de (binnenhuis)architectuur." Elshuis levert handbewerkte klassieke lijsten, deurkoven en consoles aan musea, theaters en buitenplaatsen. Ook herstelt hij houten objecten in opdracht van antiquairs. Verder was hij betrokken bij restauraties van het Paleis op de Dam tot en met de Zaanse Schans. Binnen de Utrechtse Heuvelrug werkte hij aan het Jachthuis op Landgoed Beukenrode.
Als hij graaft in zijn herinneringen, dateert zijn liefde voor hout uit zijn jeugd: "Zo was ik diep onder de indruk, toen ik op elfjarige leeftijd tijdens een vakantie met mijn ouders de eerste Noorse 'Stavkirke' ontdekte." Een staafkerk is een uit hout opgetrokken, qua bouwstijl typisch Scandinavisch kerkgebouw uit de ontstaansperiode van het Christendom. Het vele houtsnijwerk wijst qua motieven en esthetiek naar de Vikingtijd.
Elshuis: "Op iets latere leeftijd leerde ik zelf hout bewerken, maar ook ijzer en steen. Hout beviel mij, al is voor iedere vorm een andere guts nodig. Een guts is een gootvormige, stalen steekbeitel. Een steenhamer en enkele beitels zijn bijvoorbeeld genoeg voor steenbewerking, maar dat geeft een hoop stof. Hout is zachter, maar sterk en het afval bestaat uit gezellige krullen. Hout heeft ook een aangename geur. De houtdraad is van belang. En je moet ook exact weten hoe je hout behandelt, het kan naderhand kromtrekken of inscheuren."
Hij kreeg al snel de kans om in Venetië verder in de leer én aan de slag te gaan. Uiteindelijk verruilde hij zijn loondienst voor een eigen atelier in Maarn. Eén van de leukste opdrachten was bij de reconstructie van VOC-schip Batavia in Lelystad. Daarvoor onderzocht hij eerst een vergelijkbaar historisch vaartuig in de haven van Stockholm. Elshuis krijgt nooit genoeg van hout.

Tekst & foto door Hanny van Eerden

Meer berichten