Paaldanseres Monica van Beek uit Driebergen toont haar souplesse tijdens het WK Paaldansen in Den Bosch. "Ik heb mijn persoonlijke record met 5 punten verhoogd!"
Paaldanseres Monica van Beek uit Driebergen toont haar souplesse tijdens het WK Paaldansen in Den Bosch. "Ik heb mijn persoonlijke record met 5 punten verhoogd!"

Prachtig sportjaar voor paaldanseres

"Ik heb vier dagen op een roze wolk geleefd," vertelt Monica van Beek die als paaldanseres in de categorie 50+ in binnen en buitenland optreedt. Ze kijkt met genoegen terug op het sportjaar 2017 en ook op de volgende NK's en WK's zal zij weer van de partij zijn, want paaldansen geeft haar veel voldoening.

DRIEBERGEN/RIJSENBURG - "Het WK Paaldansen was dit jaar een thuiswedstrijd, want het werd in de Maaspoort in Den Bosch gehouden van 29 juni t/m 2 juli.

Monica: "Het was zo leuk om zoveel internationale atleten te zien en bij een reünie te zijn van de atleten in de categorie 40+ en 50+." De Driebergse vertelt dat het de 3e keer was dat ze deelnam aan een WK.

Kwalificatie

Je kwalificeert je door deelname aan de NK Paaldansen. De eerste atleet gaat automatisch door naar het WK en nummer 2 gaat door bij het behalen van een minimum aantal punten.

Palen testen

"De dag van de 'rehearsels' was op donderdag 29 juni. Bij de 'rehearsels' kan je de palen testen en het podium ervaren. Tegelijkertijd word je muziek gecontroleerd. Door het grote aantal atleten (250) was 'rehearsel-time' maar 2 minuten."

Voorrondes

De gedreven sportster vertelt dat er diverse voorrondes waren op vrijdag 30 juni. "10 atleten per categorie gaan door naar de finale. Er zijn verschillende categorieën: Senior Men 18-39 jaar; Senior Women 18-39 jaar; Doubles; Master 40+; Master 50+; Junior 15-17 jaar en Novice 10-14 jaar.

Dit jaar waren naast World Pole Sport, waar ik in deelneem ook nieuwe competities zoals World Ultra Pole; dit is een battle tussen verschillende atleten waarbij zij de volledige vrijheid hebben om hun skills te tonen.

Nederlands succes

Dit jaar is een Nederlandse kampioen geworden, Zoë Timmermans. Daarnaast hebben we Artistic Pole, het woord zegt het al. Het gaat hier om een theatrale performance en je bent niet verbonden aan verplichte technieken zoals bij Pole Sport. En als laatste World Para Pole; voor atleten met een beperking."

Finale junioren

De Driebergse paaldanseres zegt dat de finale van de Junioren en de Novice op 1 juli was. "13 Nederlandse atleten vertegenwoordigden Nederland op het WK en 4 atleten, waaronder ikzelf, haalden de finale van het wereldkampioenschap.

Grote finale

De grote finale was zondag 2 juli. Ik keek mijn ogen uit, want het niveau schiet omhoog. Uiteindelijk werd ik 8ste op het WK en verhoogde ik mijn persoonlijk record met 5 punten. Daar ben ik echt trots op."

Tekst & foto door Marcel Bos

Meer berichten