Samen eten is gezelliger

Column door burgemeester Frits Naafs

Ik hou van lekker eten, maar vooral ook van gezellig samen eten met familie of vrienden. Dat doe ik dan ook regelmatig. Maar het is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Er is een groeiend aantal alleenstaanden in Nederland. Ik ben dan ook heel blij om te zien dat er steeds meer initiatieven zijn in onze dorpen die hierop inspelen.

We kennen inmiddels allemaal wel het Samen Soepen in Leersum. Elkaar even spreken onder het genot van een lekkere kop soep, steeds gemaakt door andere mensen. Dit mooie initiatief vindt navolging in Doorn en zelfs landelijk is het een voorbeeld voor velen.

Ook heb ik u al eerder verteld over de Vlinders van Immanuël in Maarn. Een bevlogen echtpaar heeft hun woning beschikbaar gesteld en zorgt voor de inkopen. Samen met inwoners uit Maarn en Maarsbergen koken ze om de week een driegangenmenu en eten het daarna gezamenlijk op. Iedereen is van harte welkom. Ik heb afgelopen juli meegekookt en gegeten en dat is echt hartverwarmend.

Ook in Driebergen-Rijsenburg is er sinds gisteren zo'n initiatief bij ontmoetingscentrum De Vijver; Samen koken, samen eten. Maar ook het al langer bestaande concept 'Running diner' van de Rosariumlaan waar bewoners uit de straat zich kunnen inschrijven voor het bereiden van een voor-, hoofd- of nagerecht is een goed initiatief.

En in Maarsbergen is recent 'Aan Tafel' gestart. Er wordt eens in de twee weken gekookt en je kunt voor 5 euro aanschuiven om samen met anderen een gezonde maaltijd te eten.

Wat ik ook belangrijk vind, is dat samen koken een stuk gezonder is. Het is bekend, en dat hoor ik ook van de deelnemers, dat als je alleen bent en dus alleen eet, je sneller een magnetronmaaltijd pakt bij de supermarkt. Lekker makkelijk natuurlijk, en heel af en toe mag dat ook best, maar het is veel gezonder om verse producten te gebruiken. En als het dan ook nog gezellig is; wat houdt je dan tegen?

Naast eten zie ik ook nog verschillende andere initiatieven om de contacten in de dorpen op gang te brengen. Samen creatief bezig zijn en ondertussen koffie drinken en praten, wandelclubs, boekenclubs, koffieochtenden, maar ook buren die hun buurman of buurvrouw uitnodigen voor iets gezelligs en de vele activiteiten van de Zonnebloem.

Allemaal even belangrijk om het leven op de Utrechtse Heuvelrug voor iedereen een beetje aangenamer te maken. Dus ben je af en toe alleen en wil je mensen ontmoeten, sluit je dan aan bij één van de initiatieven.

Meer berichten