De gezellige en kleine vakschool Maarsbergen heeft een sterke sociale samenhang. Alle docenten en leerlingen kennen elkaar.
De gezellige en kleine vakschool Maarsbergen heeft een sterke sociale samenhang. Alle docenten en leerlingen kennen elkaar.

Op Vakcollege Maarsbergen leer je door te doen

"Misschien kan ik dit niet, maar ik wil het wel proberen," klinkt het voorzichtig uit de mond van de elfjarige Femke. Ze is samen met haar klas op bezoek bij het Vakcollege Maarsbergen. Terwijl ze met behulp van examenleerling Jacco een zwarte buis doormidden snijdt, kijkt ze trots om zich heen. Het is haar gelukt. Ze heeft geleerd door te doen.

Maarsbergen - Ieder jaar komen leerlingen van groep acht uit de regio op bezoek bij Vakcollege Maarsbergen om te proeven aan de voordelen van een praktijkgerichte school. Hier leer je door te doen op bbl, kbl en mavo niveau. Vorig jaar haalde de school zelfs het landelijke nieuws door de honderd procent score bij de examens.

Er lopen tijdens de open lesdagen honderden basisschoolkinderen door de gangen van de school terwijl er een heerlijke geur uit de keukens van de afdeling HBR (horeca, bakken en recreatie) opstijgt. Ook op de afdeling Economie en Ondernemen (E&O) is de sfeer goed. Hier mogen de kinderen een t-shirt ontwerpen en een route plannen. En ze krijgen een klein kijkje in de brede mogelijkheden van deze richting die van ondernemen tot zorg en secretarieel werk kan leiden.

Op de afdeling BWI (bouwen, wonen en interieur) wordt druk gemetseld, gezaagd en geverfd. En bij de afdeling Mobiliteit en Transport (M&T) haalt de elfjarige Sam een motor uit elkaar. "Wow, dit is echt leuk! Ik wil sowieso naar deze school," glundert hij. Ondertussen huppelt een andere elfjarige vrolijk rond. "Ik heb een mavo advies en dat kan ik gelukkig gewoon hier doen en dan af en toe ook wat praktijk. Veel leuker dan alleen stilzitten." De achtstegroepers zijn duidelijk druk bezig met de keuze voor volgend jaar.

Naast een grote hoeveelheid zelfgemaakte soep, worden er 800 gevulde koeken gebakken. "Wel bewaren tot je thuis bent," roept derdeklasser Melissa de leerlingen vrolijk na als ze de zelfgebakken koeken meenemen

en lijken zich thuis te voelen op Vakcollege Maarsbergen, waar onderwijs wordt gegeven op basis, kader en mavo niveau met meer dan goed resultaat.

De gezellige en kleine school heeft een sterke sociale samenhang. Alle docenten en leerlingen kennen elkaar. Dat is voelbaar tijdens deze open dagen. "Onderlinge sfeer, veiligheid en respect kunnen niet worden geveinsd en dat voel je hier," zo geeft een leerkracht van een bezoekende basisschool aan.

Meer berichten