Voorzitter en initiatiefnemer Theo Land links en communicatiemedewerker Huib de Vriend rechts. FOTO: Maarten Bos
Voorzitter en initiatiefnemer Theo Land links en communicatiemedewerker Huib de Vriend rechts. FOTO: Maarten Bos (Foto: Maarten Bos)

Coörporatie wil Heuvelrug verduurzamen

Duurzaamheid is een belangrijk thema, ook op de Heuvelrug. De coöperatie Heuvelrug Energie werkt sinds 2013 hard aan de verduurzaming van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. De vereniging probeert op vele manieren de duurzaamheid in deze gemeente te vergroten en zij draait daarbij geheel op vrijwilligers. Een gesprek met initiatiefnemer en voorzitter Theo Land en communicatiemedewerker Huib de Vriend.

door Maarten Bos

Land: "We zijn in 2012 opgericht maar pas in 2013 werkelijk operationeel geworden. Volgend jaar hopen we ons eerste lustrum te vieren. Wij organiseren publiciteit, bijeenkomsten, bewustwording, activiteiten en cursussen". Huib de Vriend vult aan: "Je kunt bij ons bijvoorbeeld een cursus volgen om te komen tot een energiezuinig huis. De cursus duurt drie avonden, kost 100 euro en zorgt er, populair gezegd voor, dat mensen van het gas af komen". Land: "En als een cursus te moeilijk is kun je via ons ook een adviesrapport krijgen voor je huis. Professionele adviseurs stellen dat voor 2 á 300 euro samen. En naast de cursussen organiseren wij ook master classes die de deelnemers bewust laten nadenken over een duurzame levensstijl. Dat gebeurt aan de hand van een 10-puntenplan en de duurzaamheid blijft dan niet beperkt tot wonen alleen". Land: "Verder helpen wij mensen die stroom willen van zonnepanelen. Het is mogelijk om die panelen aan te brengen op de eigen woning of andere gebouwen. Zo zijn er met onze hulp grote aantallen panelen geplaatst bij FC Driebergen en op het dak van het nieuwe Reviuslyceum in Doorn. Op dit moment maken we ons sterk om panelen aan te brengen op de geluidswallen bij de A12. Een optie is om mede-eigenaar te worden van die collectieve zonnepanelen".

De coöperatie heeft nog een ander interessant speerpunt. Land: "Een belangrijk aspect van duurzaam leven is de auto. Wij willen graag dat iedereen met een tweede auto of boodschappenauto overstapt op de elektrische deelauto. Je kunt met een aantal mensen uit de buurt een elektrische auto delen voor ongeveer 100 euro in de maand. Dit project heet "We drive solar". Daardoor komt er minder en schoner blik op de weg". Huib de Vriend is actief binnen Heuvelrug Energie omdat hij verduurzaming belangrijk vindt en omdat hij meent dat de kwestie (ook) lokaal moet worden aangepakt. Theo Land is ook beroepsmatig bezig met het thema. Hoe zijn de resultaten? De voorzitter: "Verduurzaming is een kwestie van lange adem". De vrijwilligers van de vereniging zetten zich in elk geval met hart en ziel voor de zaak in.
www.heuvelrugenergie.nl

Meer berichten