Vlnr de heren Hugenholz,Kliphuis, Burgmans en Wiesenekker. FOTO: Marjolein Copier
Vlnr de heren Hugenholz,Kliphuis, Burgmans en Wiesenekker. FOTO: Marjolein Copier (Foto: Marjolein Copier)

Senioren willen apotheekservice terug bij DIAK Zeist

Op initiatief van het Seniorenplatform Utrechtse Heuvelrug werken alle seniorenorganisaties in de gemeenten Utrechtse Heuvelrug en Zeist samen. Ze willen de apotheekdiensten terug bij de huisartsenpost in het Diakonessenhuis te Zeist.

Heuvelrug/Zeist - Het gaat daarbij om de spoedeisende medicatie die buiten kantooruren via de HAP wordt voorgeschreven. Op dit moment worden mensen nog met een recept in de hand doorgestuurd naar de ziekenhuisapotheek in Utrecht. Al sinds het begin van dit jaar buigt het Seniorenplatform zich over de problematiek naar aanleiding van een aantal klachten van senioren. Citaat uit een brief: ‘’Wij zijn op een kwetsbare leeftijd gekomen, maar ik prijs me gelukkig dat ik nog kan autorijden. Met ernstige acute klachten bracht ik mijn vrouw naar de Huisartsenpost Zeist. De arts was optimistisch; de medicijnen zouden zeker helpen. Maar meer dan een recept kregen we niet mee. We moesten dus midden inde nacht naar Utrecht doorrijden. Met de angst in de schoenen en een zieke vrouw naast me, is het gelukt. Maar wat is dit voor service in een beschaafd land?”
Het Seniorenplatform schreef deze zomer de Nederlandse Zorg Autoriteit aan, en zocht ook contact met de verenigde huisartsen. De ZFA reageerde afstandelijk, maar de kwestie was ook de huisartsen een doorn in het oog. Zij waren hierover al in gesprek met het Diakonessenhuis.

Er werd steun gezocht bij ouderenorganisaties in Zeist. Met het Seniorenplatform zochten zij contact met het Diakonessenhuis (DIAK). Half oktober werd er gesproken met het hoofd van de ziekenhuisapotheek, de heer G Hugenholz, en met drs. M. Wiesenekker, lid van de Raad van Bestuur van het ziekenhuis. Beiden toonden veel begrip voor de behoefte van patiënten aan een apotheek bij de huisartsenpost in Zeist. Het Diakonessenhuis onderzoekt momenteel de financiële haalbaarheid van een poliklinische apotheek op locatie Zeist. Daarvoor is ook de medewerking van de ziektekostenverzekeraars van cruciaal belang. Deze gesprekken zijn inmiddels gestart.

‘Onze slogan is: “Diakonessenhuis dichtbij”. De wens van de seniorenorganisaties past dus zeker in onze ambities,' aldus Wiesenekker. 'Wij snappen heel goed dat het voor patiënten, zeker voor de oudere, heel vervelend is om na een bezoek aan de huisartsenpost in Zeist, nog door te moeten naar de apotheek in Utrecht."

Meer berichten