Kunstenaar Berend Hendriks ontwierp het raam in 1958.Het stelt het bijbelverhaal van Jacob en de ladder voor. Dat symbool staat voor de hulp die Revius biedt aan de leerling om te groeien. FOTO: Ellis Plokker
Kunstenaar Berend Hendriks ontwierp het raam in 1958.Het stelt het bijbelverhaal van Jacob en de ladder voor. Dat symbool staat voor de hulp die Revius biedt aan de leerling om te groeien. FOTO: Ellis Plokker (Foto: Ellis Plokker)

Studiezaal Revius feestelijk geopend

Mariet Wolterbeek, directeur van Regiobibliotheek Zuid Oost Utrecht (Z-O-U-T) en Ilse van Eekelen, rector van het Revius Lyceum in Doorn, schoven woensdag 22 november het bord 'De bibliotheek is open' naar buiten. Daarmee is de nieuwe studiezaal van het Revius officieel geopend. Een prachtige leeszaal met twee trappen naar een balkon. Het glas-in-loodwerk uit de oude school is meeverhuisd en zorgt voor bontgekleurde lichtinval vanuit het trappenhuis.

Door Ellis Plokker


Doorn - Bijzonder is dat de zaal de dertiende vestiging is van Regiobibliotheek Z-O-U-T. Deze samenwerking tussen bibliotheek en middelbare school is uniek in Nederland en heeft voordelen voor beide partijen. Voor de bibliotheek betekent het dat leerlingen niet alleen tijdens hun schooltijd vaker naar de bieb gaan, maar misschien ook na hun schooltijd blijven lezen en gebruik blijven maken van de bibliotheek. Voor het Revius biedt de samenwerking het voordeel dat de bibliotheek veel meer Nederlandstalige boeken ter beschikking heeft dan de school zelf had in de oude mediatheek.

De Nederlandstalige boeken uit de oude mediatheek van het Revius zijn verdeeld over de andere vestigingen van de bibliotheek. Leerlingen van het Revius kunnen met hun schoolpas boeken reserveren in de studiezaal en die vervolgens ophalen in een vestiging in hun eigen dorp. De Engelse, Franse, Duitse en Spaanse boeken hebben een plaats gekregen in de kasten van de nieuwe studiezaal.

Het Revius en bibiotheek Z-O-U-T gaan ook samenwerken op het gebied van mediawijsheid. Mariet Wolterbeek vertelt dat leerlingen het lastig vinden om in te schatten of de informatie die ze op internet vinden goed is of niet. De mediacoach van de bibliotheek gaat leraren van het Revius bijscholen op dit gebied, zodat ze les kunnen geven in het herkennen van goede informatie op het internet." Volgens Ilse van Eekelen blijkt bij vervolgopleidingen als het HBO en de universiteit, dat studenten niet weten hoe ze gebruik kunnen maken van databanken en catalogi. Maar die vaardigheden hebben ze wel nodig om goed onderzoek te kunnen doen. Van Eekelen: "Daarom slaan we de handen ineen. De bibliotheek heeft de beschikking over verschillende databanken waar leerlingen van het Revius nu gebruik van kunnen maken."

Eppo Groenewold, conrector van het VWO, vertelt dat het samenvoegen van de schoolpas en de bibliotheekpas nogal wat voeten in de aarde had: "Maar het is gelukt, aan het begin van het schooljaar is de pas uitgedeeld. Bovendien kunnen leerlingen vanaf nu ook e-books lenen bij de bibliotheek. Aangezien iedere leerling op het Revius een Ipad heeft, hebben ze met het gebruik van e-books altijd hun boeken bij zich. Heel handig!"

Meer berichten