V.l.n.r. beheerder Folkert Nijboer (63), archivaris Toon van Greuningen (73) en stagiair Tom Sturing (15). FOTO: Hanny van Eerden
V.l.n.r. beheerder Folkert Nijboer (63), archivaris Toon van Greuningen (73) en stagiair Tom Sturing (15). FOTO: Hanny van Eerden (Foto: Hanny van Eerden)

Wasdom voor Museum Valkenheide

Museum Valkenheide bestaat dit jaar 105 jaar en heeft roerige tijden gekend. Ondanks een periode met dreiging tot sluiting, bloeit het museum als nooit te voren.

Maarsbergen - Het is belangrijk om vanuit het verleden te kijken naar de toekomst. Dat zegt Folkert Nijboer, beheerder van Museum Valkenheide. Gemaakte fouten zijn te verbeteren en wat goed ging, verdient te worden teruggehaald. "Rond Internaat Valkenheide zijn de modeltreinenbouw-, wandel-, pony- en voetbalclubs verdwenen, terwijl ook buitenschoolse activiteiten kansen bieden voor een goede terugkeer in de samenleving. Wij betrekken deze jongeren daarom nu bij het museum. Via het aanbieden van stages integreren we in de wijk." Museum Valkenheide biedt een inkijk in ruim een eeuw jeugdzorghistorie. Het museumgebouw, dat vanwege de vorm ook wel wordt aangeduid als 'De Paddenstoel', was vroeger in gebruik als loodgieterswerkplaats. Toen Nijboer 3 jaar geleden met zijn gezin verhuisde naar Landgoed Valkenheide, trok het direct zijn aandacht. "Ik duik graag in geschiedenis," zegt hij. "Ook zoek ik aansluiting via clubs en vrijwilligerswerk. Op Valkenheide ontbrak een buurtfunctie. Daarom hebben we ook een boekenuitleen opgestart." Het museumarchief wordt op dit moment ondergebracht in het Regionaal Historisch Centrum Z-O-U-T in Wijk bij Duurstede. "Dat is straks weer, om privacy redenen beperkt, toegankelijk," zegt archivaris Toon van Greuningen, tevens oud-groepsleider van het heropvoedingsinternaat. "We verloren documenten tijdens wateroverlast, maar het gros is gered. Wat blijft zijn historische objecten, foto's en boeken. Bezoekers die hier opgroeiden, herkennen verder direct dit overgebleven gebouw. Het maakt deel uit van een belangrijke periode uit hun jeugd. Zo'n bezoek gaat vaak gepaard met emoties." Hij ziet het museum ook als een postuum eerbetoon aan Ger Weenink, de 1e verzamelaar van de collectie. Stagiair Tom Sturing kijkt uit naar de komst van het nieuwe 'touch screen' en de interactieve QR paaltjes.

door Hanny van Eerden

Meer berichten