Arie van Ekeren is vrijwilliger en chauffeur bij de Belbus. Annelies Barendregt is coördinator bij de  Belbus. FOTO: Ellis Plokker
Arie van Ekeren is vrijwilliger en chauffeur bij de Belbus. Annelies Barendregt is coördinator bij de Belbus. FOTO: Ellis Plokker (Foto: Ellis Plokker)

Nieuwe locatie voor de Belbus

De uitvoerende organisatie van de Belbus gemeente Utrechtse Heuvelrug is verhuisd van de Kampwegkerk in Doorn naar het Cultuurhuis. Daar hebben de 75 vrijwillige chauffeurs, bijrijders en planners van de Belbus samen met coördinator Annelies Barendregt een kantoor gekregen op de eerste verdieping. De nieuwe werkplek bevalt goed, Barendregt vertelt dat ze positieve geluiden hoort van de vrijwilligers.

Doorn - De sfeer van het kantoor, een kamer met twee bureaus en een tafel, is onmiskenbaar anders dan die van de kerk waar de Belbus tot voor kort huisde. "De verhuizing was een hele organisatie," zegt Barendregt, "ook om te zorgen dat de 75 vrijwilligers het kantoor kunnen vinden en dat degenen die diensten draaien, de benodigde spullen kunnen ophalen in het kantoor. In de kerk hadden we dat soort dingen in eigen beheer, nu niet meer. Dat is even wennen, maar de reacties van de vrijwilligers zijn positief en het kantoor voelt al heel eigen."

Vrijwilligers

De Belbus heeft 75 vrijwilligers, iedere werkdag rijden 's morgens en 's middags drie chauffeurs en drie bijrijders op de drie bussen, dus twaalf mensen per dag. Daarnaast is er 's morgens altijd een planner aanwezig. Ivonne Kersten werkt als bijrijder en planner bij de Belbus. Zij vertelt dat ze als bijrijder licht dementerenden thuis ophaalt in Doorn, Driebergen, Maarn of Maarsbergen. Ze begeleidt hen naar de bus, die vervolgens naar een dagcentrum rijdt. Daar begeleidt de bijrijder de mensen naar binnen. De Belbus verzorgt ook ritten voor mensen die naar de fysiotherapeut of de supermarkt willen.

De telefoon rinkelt voortdurend op deze ochtend. Een mevrouw belt op en vraagt of de Belbus haar kan komen halen. Ze wil graag boodschappen doen, maar durft zelf niet te rijden omdat het sneeuwt. De dienstdoende planner, Gera Oppelaar, kijkt even in de lijst en zegt dat het kan. Ze noteert het adres van mevrouw en belt een bijrijder om de rit door te geven. Ivonne Kersten: "Daar doen we het voor. We willen mensen helpen die anders de deur niet uit komen. Het werk is leuk om te doen."

Ervaring delen

Sinds kort is de Belbus officieel ondergebracht bij MeanderOmnium in Zeist. Annelies Barendregt: "Het grote voordeel is dat deze organisatie zelf ervaring heeft met belbussen, dus we kunnen van elkaar leren. Zij zien dat onze organisatie goed functioneert en willen dat zo houden. Wat ik leuk vind aan dit werk, is dat ik vrijwilligers zie groeien. Sommigen voelen zich onzeker in het begin, maar pakken steeds meer taken op. Vrijwilligers hebben het naar hun zin hier en dat is mooi om te zien."

Meer berichten