Alle demonstranten van Hockeyclub Shinty verzamelden zich op het parkeerterrein van Albert Heijn tegenover het gemeentehuis in Doorn. Daar maakten zij veel lawaai en zwaaiden met een spandoek. FOTO: Marcel Bos
Alle demonstranten van Hockeyclub Shinty verzamelden zich op het parkeerterrein van Albert Heijn tegenover het gemeentehuis in Doorn. Daar maakten zij veel lawaai en zwaaiden met een spandoek. FOTO: Marcel Bos (Foto: Marcel Bos)

Commercieel belang boven alles?

Hockeyvereniging Shinty voert al geruime tijd een pittige discussie met de gemeente over de parkeervoorziening van de hockeyclub. De gemeente is van plan het parkeerterrein van Shinty af te sluiten om het 'zwart parkeren' in het stationsgebied tegen te gaan, nu de parkeergarage bij het station Driebergen-Zeist in gebruik is genomen. Dinsdagavond boog de gemeenteraad zich hierover.

Driebergen - Hockeyclub Shinty demonstreerde dinsdagavond bij het gemeentehuis met zo'n 300 man voor veiligheid en meer parkeerplaatsen bij het terrein. Daarna togen de demonstranten naar het gemeentehuis waar zij plaatsnamen op de publieke tribune. De gemeenteraad stemde na overleg en discussie voor de motie; dat betekent geen parkeerplaatsen op het terrein van Landgoed Bloemenheuvel maar verbetering en uitbreiding van het terrein van Shinty. De organisatie van de hockyclub spreekt van een succesvolle protestmars. Stephanie Schimmel van de Driebergse hockeyclub tot besluit: "Het is wel zo dat het college het advies van de raad moet opvolgen, maar we gaan er van uit dat dat gebeurt! "

Shinty is met 1100 leden de grootste sportvereniging van de Utrechtse Heuvelrug. Elke week ontvangt zij zo'n 50 teams van andere clubs. Het huidige braakliggende terrein achter de hockeyvelden biedt al onvoldoende plek om te parkeren. Laat staan als het aantal parkeerplaatsen wordt beperkt tot 43 plekken bij Bloemenheuvel. Volgens het college kan worden uitgeweken naar de nieuwe Q-park parkeergarage 1 kilometer verderop. Los van het feit dat bezoekende teams moeten betalen voor een parkeerplek, levert dit ook onveilige situaties op. Ouders van bezoekende clubs en Shinty moeten met kinderen meerdere gevaarlijke kruisingen oversteken om bij de hockeyvelden te komen en de af te leggen afstand van 1 kilometer is met kleine kinderen onacceptabel. Shinty heeft de afgelopen periode meerdere alternatieven aangeboden. Het huidige parkeerterrein op landgoed Beerschoten-Willinkshof kan met behulp van natuurvriendelijke oplossingen uitstekend worden uitgebreid tot een volwaardige parkeervoorziening waar bezoekers en leden op een fatsoenlijke manier kunnen worden ontvangen, eventueel met een ontsluiting via de Arnhemse Bovenweg. Shinty heeft een ecoloog in de arm genomen en volgens deze deskundige zijn er geen bezwaren voor deze natuurlijkvriendelijke oplossing. Een verkeersdeskundige heeft naar het plan van de gemeente gekeken en zijn conclusie is glashelder: de voorgestelde situatie leidde tot verkeersonveilige situaties.

 

door Marcel Bos

Meer berichten