Het Vesta Ensemble vertolkt renaissance- en barokmuziek.FOTO: Hanny van Eerden
Het Vesta Ensemble vertolkt renaissance- en barokmuziek.FOTO: Hanny van Eerden (Foto: Hanny van Eerden)

Kerstconcert met oude muziek in Theresiakerk

Zangeressen Annemieke Rozemond en Liesbeth de Bakker, gambaspeler Elien de Graaff en luitspeler Teun Lingeman gaven als Vesta Ensemble een bijzonder Kerstconcert op zaterdagmiddag 16 december in de St. Theresiakerk in Maarn.

Maarn – De mooie stemmen van Rozemond en De Bakker boeiden de Heuvelrugse toehoorders een uur lang met renaissance- en barokmuziek. Dit vanaf het met onder meer een Kerstboom versierde podium met naastgelegen Kerststal. Het publiek toonde zich dik tevreden met deze keuze van de muziekcommissie van de St. Theresiakerk. "Het Vesta Ensemble biedt aparte zang met oude instrumenten, zoals de grote aartsluit en strijkinstrument de gamba," lichtte Leon Ruijters toe. "Deze muziek hoor je niet zo vaak. Dit ensemble biedt bovendien een volledig Kerstprogramma en past daarom in deze tijd." Het ensemble bracht liederen van anoniem Baskische oorsprong, zoals 'Gabriel's message', tot en met 'Con le stelle in ciel' van Biagio Marini (1597-1665). Vanwege het enthousiast aanhoudende applaus, kregen de toehoorders na afloop van het optreden een toegift, waarbij zij voluit mochten meezingen met het alom bekende Kerstlied 'Stille Nacht, …'.

Het Vesta Ensemble dankt haar naam aan de Romeinse godin van het haardvuur, de eendracht en de veiligheid.
Omdat de eredienst van Vesta niet alleen van belang was voor de huiselijke kring, maar ook voor de staatscultus, hielden Vestaalse maagden in het Atrium Vestae aan het Forum een eeuwig vuur brandend.
Deze dienst was van groot belang voor de gehele Romeinse samenleving, die geloofde dat het doven van het vuur catastrofale gevolgen zou hebben voor de staat.

Het is niet moeilijk om goede zang en muziek in de St. Theresiakerk te krijgen, volgens Ruijters. "De kerk geniet bekendheid vanwege de fantastische akoestiek," zegt hij. "Sommige musici, koren en ensembles vragen vanwege die akoestiek zelf al of zij hier nog eens een keer mogen optreden. Ook repeteren pianisten hier wel eens voor belangrijke optredens." De organisatie 'Muziek in de St. Theresiakerk' biedt al decennia een jaarprogramma met zo'n acht uiteenlopende concerten. Tijdens de aansluitende borrel is er vaak een kans om met musici van gedachten te wisselen.

door Hanny van Eerden

Meer berichten