Clementine van den Berg (l) is de nieuwe rector van het Revius Lyceum in Doorn. Vertrekkende rector Ilse van Eekelen zegt over werken in de gemeente: "Dat maakt het extra betekenisvol, omdat het voor mijn eigen leefgemeenschap is". FOTO: Barbara Bart
Clementine van den Berg (l) is de nieuwe rector van het Revius Lyceum in Doorn. Vertrekkende rector Ilse van Eekelen zegt over werken in de gemeente: "Dat maakt het extra betekenisvol, omdat het voor mijn eigen leefgemeenschap is". FOTO: Barbara Bart (Foto: Barbara Bart)

Nieuwe rector van Revius Lyceum

Ilse van Eekelen, de afgelopen zeven jaar rector van het Revius Lyceum in Doorn, vertrok op dinsdag 19 december. Ze gaat voor een half jaar naar Australië met haar gezin. Op 20 december neemt Clementine van den Berg de leiding van het Revius van haar over. Zij is al ingewerkt door Van Eekelen.

Doorn - Van Eekelen vertrekt met een goed gevoel naar Australië, want de school boekt goede resultaten. Ze vertelt dat het met name bijzonder is dat de mavo hoog scoort; de laatste vijf jaar is er maar één mavoleerling niet voor het examen geslaagd. Daarnaast is de organisatiestructuur van de school verbeterd. Van Eekelen: "De vaksecties zijn weer terug en dat werkt prettiger. Het is belangrijk dat vakcollega's gemakkelijk met elkaar kunnen overleggen en die lijnen zijn nu wat korter."


Bovendien staat er een prachtig nieuw gebouw, waar Van Eekelen trots op is: "Het gebouw is licht en fris met een veel beter binnenklimaat dan het oude gebouw. En het is veel rustiger qua akoestiek. Nieuwe gebouwen hebben meestal kinderziektes, maar zelfs die waren er bijna niet. In de tuin moeten nog wat puntjes op de i worden gezet en in de lente worden planten gepoot en gras ingezaaid. Dan is het helemaal klaar." Van Eekelen weet nog niet wat ze gaat doen als ze weer terug is in Nederland. Ze heeft het leuk gevonden om in de gemeente Utrechtse Heuvelrug te werken, omdat ze er zelf woont: "Dat maakt het extra betekenisvol, omdat het voor mijn eigen leefgemeenschap is."


Aantredend rector Clementine van den Berg heeft voor het Revius gekozen omdat ze zich aangetrokken voelt door het enthousiasme van de docenten en de dynamiek van de school. Ze vindt het belangrijk om de leerlingen goed en aantrekkelijk onderwijs te bieden en dat is waar deze school voor staat. Van den Berg was hiervoor rector op een scholengemeenschap in Apeldoorn. Ze zit sinds 2002 in het onderwijs, eerst als docent Engels, later als afdelingsleider en plaatsvervangend rector. Daarvoor heeft ze Amerikanistiek gestudeerd en als stewardess gewerkt.


Op het Revius wil Van den Berg de mogelijkheden benutten die het nieuwe gebouw heeft. Het gebouw heeft transparante lokalen met leerpleinen waarop leerlingen zelf kunnen werken. Daardoor kunnen de leerlingen eigenaar worden van hun leerproces. Docenten laten de leerlingen meer los, soms zelfs buiten het gebouw, maar dat is voor iedereen nog wennen. Van den Berg: "Dat is een mooie uitdaging om met z'n allen invulling aan te geven. En het is natuurlijk een cadeautje om te starten in zo'n mooi en nieuw gebouw."

door Ellis Plokker

Meer berichten