Inmiddels is de rust teruggekeerd. Alleen een gebroken en provisorisch gelijmde winkelruit herinnert aan de hectiek van de nacht ervoor.
Inmiddels is de rust teruggekeerd. Alleen een gebroken en provisorisch gelijmde winkelruit herinnert aan de hectiek van de nacht ervoor. (Foto: Marcel Bos)

Mislukte plofkraak aan Honingraat in Leersum

De pinautomaat van de Albert Heijn-supermarkt aan de Honingraat was het doelwit van een plofkraak in de nacht van donderdag op vrijdag jongstleden. Eerst sloegen de daders het raam van de supermarkt in en vervolgens probeerden ze met een explosief de pinautomaat op te blazen, maar dat mislukte. Na een melding rond 00.30 deed de politie onderzoek en werden politiehelikopters ingezet, die tot ver in de omtrek te horen waren.

Door Marcel Bos/ Ellis Plokker

Leersum - "Waarschijnlijk een mislukte de plofkraak omdat de overvallers werden gestoord door het alarm dat afging," zegt de bedrijfsleider van Albert Heijn Nico Spierenburg. "We vinden het erg vervelend dat de Leersummers nu niet kunnen pinnen, want dit is de enige geldautomaat in het dorp en nu is het voorlopig weggehaald. De veiligheid voor medewerkers en omwonenden gaat voor alles."

Pinnen in buurdorp

Spierenburg is 's morgens door diverse media ondervraagd en hij vertelt dat Albert Heijn, de Politie, de gemeente en ING met elkaar om de tafel gaan zitten om te bespreken hoe het nu en in de toekomst verder moet. "Extra geld pinnen bij de kassa zal ook niet mogelijk zijn, omdat het veel te gevaarlijk is om te veel geld in kas te hebben. Ik raad de klanten aan voorlopig in een ander dorp geld te pinnen."

Opvang

Meerdere ouderen zijn 's nachts door de politie uit hun slaap gehaald en moesten meteen hun huis uit wegens het explosiegevaar. Met een deken om wachtten sommigen op de parkeerplaats tot ze voorlopig opgevangen werden in Wooncentrum De Schermerij vlakbij. Nico Spierenburg vertelt dat de geschrokken bewoners van de omliggende woningen namens Albert Heijn een ontbijt aangeboden hebben gekregen.

Meer berichten