De Duurzame Top 100 wordt beoordeeld door een commissie, bestaande uit Grada Bocker, Lennart van der Burg (Heuvelrug Energie) en Jolt Oostra (Heuvelrug Energie). FOTO: Maarten Bos
De Duurzame Top 100 wordt beoordeeld door een commissie, bestaande uit Grada Bocker, Lennart van der Burg (Heuvelrug Energie) en Jolt Oostra (Heuvelrug Energie). FOTO: Maarten Bos (Foto: Maarten Bos)

Heuvelrug Energie wil Duurzame Top 100 opstellen

Heuvelrug Energie, de corporatie die werkt aan de verduurzaming van de Utrechtse Heuvelrug, wil een duurzame top honderd gaan opstellen, waarbij vastgesteld wordt wie de duurzaamste inwoner is van de gemeente. Iedere belangstellende kan een enquêteformulier invullen waarbij een score tot twintig punten kan worden behaald. In maart wordt het resultaat bekend gemaakt.

Utrechtse Heuvelrug - De inzendingen worden beoordeeld door een deskundige commissie, waarin Grada Bocker, Lennart van der Burg (Heuvelrug Energie) en Jolt Oostra (Heuvelrug Energie) zitting hebben. Van der Burg: "De test kan gedaan worden op de website van Heuvelrug Energie en hopelijk binnenkort ook op gemeentewebsite. De enquête is in vijf tot tien minuten ingevuld. De gemeente heeft de ambitie om klimaatneutraal te worden. Om dat streven leuker te maken lanceren wij de zoektocht naar de groenste inwoner."

Er zijn al enkele reacties binnen, met name ook van een paar raadsleden. Voorzitter Peter Harings van Heuvelrug Energie scoort 14 punten op de schaal van 20. "Dat is niet slecht", aldus van der Burg. "We willen ook de politiek hierbij betrekken en een oproep doen aan alle raadsleden die duurzaamheid serieus nemen om mee te doen. Op 14 maart 2018, vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen, willen we de groene lijst bekendmaken. Het zou mooi zijn als tenminste 100 personen meedoen zodat het echt een top 100 is."

Van der Burg: "Als de eerste resultaten binnen zijn, wordt het mogelijk om een aantal markante deelnemers uit te lichten en daar een portret van te maken. De gemeente kent genoeg bevlogen inwoners die zeer bewust met duurzaamheid bezig zijn. Het zou leuk zijn als sommigen van hen voor het voetlicht treden." Een mogelijkheid is door middel van interviews in de krant.

Duurzaamheid kan toegepast worden op vele terreinen. Denk aan het gebruik van de auto en op vakantie in eigen land. Ook bestaat het zogenaamde 'ontspullen' waarbij gekeken wordt wat met allerlei bezittingen kan worden gedaan op het gebied van recyclen of doorverkopen. Al deze thema's komen in de zeer belangwekkende enquête aan bod. Vul de test in en laat u verrassen door uw score.

door Maarten Bos

Meer berichten