Victor van Hoof in de vrijgekomen ruimte nu de pinautomaat weg is. "Hier liggen de beste sigaren uit alle windstreken van de wereld en met een speciaal luchtbevochtigingssysteem houd ik de sigaren in topconditie." FOTO: Marcel Bos
Victor van Hoof in de vrijgekomen ruimte nu de pinautomaat weg is. "Hier liggen de beste sigaren uit alle windstreken van de wereld en met een speciaal luchtbevochtigingssysteem houd ik de sigaren in topconditie." FOTO: Marcel Bos (Foto: Marcel Bos)

Sinds 1992 samen achter de toonbank

In Tabaksspeciaalzaak Gerritse staan Victor en Annette al sinds 1992 samen achter de toonbank en verschillende generaties Driebergenaren zijn al jaren vaste klant. "Je gaat alle mensen kennen en met iedereen maak je een praatje," zegt Victor. "Driebergen vind ik sowieso een gezellig dorp, want niet voor niets woon ik hier al sinds 1982 toen ik met Annette trouwde.

door Marcel Bos

Driebergen/Rijsenburg - Oorspronkelijk kom ik uit het Brabantse Vugt. Annette en ik zijn niet alleen al jaren getrouwd, maar we staan ook altijd samen in de winkel, zo kennen de mensen ons. We kunnen het goed met elkaar vinden." Annette haar opa opende naar haar zeggen de tabakswinkel in 1933. Vlak na de oorlog in 1947 verhuisden ze naar het huidige pand.

In die periode rookte bijna iedere volwassen man nog sigaren. "Er waren in een klein gebied wel 16 tabakszaken in die tijd," vertelt Victor. "Weet je, men verkocht veelal sigaren vanuit de huiskamer. Die lagen gewoon op de eettafels en zo konden de huisvrouwen een centje bijverdienen en als we het toch over sigaren hebben; men rookte destijds voornamelijk gematteerde sigaren, zeg maar de bolknak."

Annette vertelt dat in hun winkel vanaf 1947 er ook een postkantoortje inzat. In 1972 hebben haar ouders het overgenomen, "Ik draaide als 16-jarige al mee achter de toonbank," zegt Annette Gerritse van Tabakssspeciaalzaak Gerritse. "Ik sta dit jaar al 40 jaar in de winkel."

Victor vertelt dat hij vroeger in de hout- en bouwmaterialenhandel werkte en in een ijzerwarenzaak. "Later draaide ik ook mee in de winkel," zegt de tabaksspecialist. "Van mijn schoonvader leerde ik het vak en door hem raakte ik wegwijs in de wereld van de sigaren." Naast hun tabaksspeciaalzaak aan de voorkant zat altijd een pinautomaat, maar is sinds een half jaar verdwenen. "Ja," zegt Victor. "Ik krijg nu nog vaak de vraag van klanten waar die pinautomaat is gebleven. Het is landelijk beleid dat pinautomaten die bij huizen en apartementen staan weg moeten, omdat er vaak ontzettend veel schade aan de woningen in de omgeving is, als er weer eens een plofkraak is geweest. Vooral het explosieve semtex dat gebruikt wordt, richt veel schade aan." Achter de pinautomaat zit een ruimte die nu vrij is gekomen en Victor en Annette maken daar dankbaar gebruik van. "Kijk," zegt de winkelier. "In deze ruimte, de nieuwe klimaatkamer bevinden zich nu mijn beste sigaren en met een speciaal apparaat dat de luchtvochtigheid regelt, blijven deze sigaren die uit alle windstreken uit de wereld komen in opperbeste conditie." Tabaksspeciaalzaak Gerritse zit op de Traaij 108e in Driebergen.

Meer berichten