Logo nieuwsbode-heuvelrug.nl


Soepmaker Maarsbergen aan tafel Gouden Soeplepel. FOTO: Ellis Plokker
Soepmaker Maarsbergen aan tafel Gouden Soeplepel. FOTO: Ellis Plokker (Foto: Mitch Huisman)

Soepen verbinden Heuvelrug

Vrijdagmiddag 19 januari kon soep proeven van de 24 deelnemers aan Soepwedstrijd De Gouden Soeplepel in het Cultuurhuis in Doorn. Anne-Marie Zwanink van 'Samen Soepen' organiseerde de wedstrijd. Een jury bestaande uit burgermeester Frits Naafs, Janny van der Heijden en topchef André van Alten van restaurant La Provence koos de soep van Jan Diederen als winnaar van de Gouden Soeplepel.

door Ellis Plokker

Doorn - Diederen woonde 25 jaar in Ierland, waar hij soep maakte voor zwervers. Tegenwoordig werkt Diederen in de tuin van Kraaybekerhof, waar hij werkt voor Umah-Hai, een organisatie die begeleiding en beschermd wonen bied aan mensen met psychosociale-, en verslaving problematiek. Diederen maakt soep maakt met biologisch-dynamische ingrediënten voor en met de deelnemers en vertelt: 'Zonder eten kunnen mensen geen goede beslissingen nemen'. Het was niet alleen de smaak van zijn aardappel-preisoep die ervoor zorgde dat hij de winnaar werd, maar ook het mooie verhaal erbij.

Mariëlle Lensen uit Driebergen won de publieksprijs met haar groentesoep met aardperen, pastinaak en bospaddenstoelen. De ingrediënten voor de soep vond ze in de moestuin van Landgoed Zuylestein in Leersum. Virga Lipman van Maarsbergen aan tafel maakte een soep van verse tomaten en biologisch vlees van een plaatselijke veehouderij. Bij de pan van De Verbinding in Leersum konden bezoekers proeven van een Perzische noedelsoep. De Lairds uit Leersum maakte een vegetarische variant op Gaelic Broth.

Piratenkoor Manoverboord maakte een pompoensoep met wortel. Kapitein Eddy de Vries vertelt dat deze ingrediënten ervoor zorgen dat piraten minder snel scheurbuik kregen tijdens hun reizen. Een bijzondere prijs was er voor jongste deelnemer Hugo Heule (9 jaar) uit Driebergen met zijn tomatensoep: hij mag een middag komen werken in het restaurant La Provence van chefkok André van Alten.

'Samen soep maken en eten werkt verbindend', zei burgermeester Frits Naafs bij de opening. Gezien de enorme opkomst en gezellige sfeer tijdens de wedstrijd, is die opzet zeker geslaagd.

reageer als eerste
Meer berichten