Logo nieuwsbode-heuvelrug.nl


Driebergenaar Bert Kling weer veilig thuis na zijn hachelijke avontuur met een sneeuwlawine. "Het was kantje boord. De volgende dag vertelde ik mijn hele verhaal op de Zwitserse Televisie." FOTO: Marcel Bos
Driebergenaar Bert Kling weer veilig thuis na zijn hachelijke avontuur met een sneeuwlawine. "Het was kantje boord. De volgende dag vertelde ik mijn hele verhaal op de Zwitserse Televisie." FOTO: Marcel Bos (Foto: Marcel Bos)

Drieberger door het oog van de naald

"Ik zat in een bijgebouwtje van ons hotel een beetje uit het raam te staren. Ineens begon het heel hard te waaien en zag ik allemaal stuifsneeuw voorbij razen," vertelt langlaufer Bert Kling. "Het werd ook van het ene op het andere moment helemaal donker! Ik denk, wat gebeurt er!? Toen kwam er een enorme lawine naar beneden en op een paar meter van ons hotel kwam de massieve muur van sneeuw tot stilstand."

door Marcel Bos

DRIEBERGEN/RIJSENBURG – De Driebergenaar skiet al zijn hele leven en hij zegt nog nooit een lawine te hebben meegemaakt. "Ja, een kleine sneeuwverschuiving," zeggen wij altijd grappend als er een lading sneeuw van een dak glijdt die natuurlijk precies in je nek terechtkomt. "Alleen dit was anders. Ik was met een reisgezelschap naar het drielandenpunt bij het plaatsje Scuol, dat ligt op het grensgebied van Italië, Oostenrijk en Zwitserland."

Er kwam onverwacht een sneeuwlawine naar beneden vertelt Kling. "Je hebt eerst poedersneeuw, daarna harde sneeuw en daarna komt er sneeuw met stenen, afgebroken bomen en rotzooi erin. Toen ik buiten poolshoogte nam toen de lawine tot stilstand was gekomen, zag ik een vijf meter hoge muur van een dichte sneeuwmassa. Ik kan je een ding wel vertellen; als je daar in terecht komt, ben je kansloos."

Tegenwoordig houdt de voormalige skiër zich met langlaufen bezig. "Bij het langlaufen zie je meer van de omgeving en dan kan ik ook mooie foto's maken," zegt de Driebergenaar. "Het is ook minder riskant dan skiën. Toen de lawine vlakbij mijn hotel tot stilstand kwam, was ik aanvankelijk nieuwsgierig en drong het niet zo tot me door hoe gevaarlijk dat is."


"Verderop, vlak bij ons hotel, speelden een vader en twee kinderen toen de lawine ineens op hen afstormde. Zij zijn toen in een reflex met z'n drieën om een boom gaan staan en hielden elkaars handen vast. Die lawine raakte hen niet, maar ging wel vlak achter hen langs. Die hebben geluk gehad en verder raakte niemand gewond of erger."
De sportieve langlaufer vertelt dat het hotel waarin hij verbleef van de buitenwereld was afgesloten en ook de stroom was uitgevallen. "Ja," zegt Kling. "Doordat er geen stroom was, viel de verwarming ook uit en hadden we geen licht. Gelukkig had het hotelpersoneel een heleboel kaarsen op voorraad en die staken ze aan. Best wel romantisch."

"Aanvankelijk reageerde ik laconiek op het hele gebeuren, maar op de terugreis naar Nederland drong het tot me door en stond ik alsnog te trillen op mijn benen. Deze vakantie zal ik nooit meer vergeten."

1 reactie
Meer berichten