Logo nieuwsbode-heuvelrug.nl


Cees Heuvel vindt Doorn een prachtige plaats om te wonen.FOTO: Ellis Plokker
Cees Heuvel vindt Doorn een prachtige plaats om te wonen.FOTO: Ellis Plokker (Foto: Mitch Huisman)

Cees Heuvel: 'Ik heb gewoon een grappig hoofd'

Cees Heuvel is tekenaar van beroep en maakt cartoons, infographics en illustraties. Tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Utrechtse Heuvelrug liet hij zien wat sneltekenen inhoudt: met behulp van een tekenpad, een laptop en een scherm kon iedereen de grappige figuurtjes zien die hij maakte naar aanleiding van de speech van de burgermeester en nieuwjaarswensen van anderen.

door Ellis Plokker

Doorn - Cees Heuvel woont sinds 12 jaar in Doorn en voelt zich hier helemaal op zijn plek: 'De omgeving is prachtig en het is hier rustig.' Inspiratie voor zijn tekeningen doet hij op in het leven van alledag, in kleine gebeurtenissen in de supermarkt of gewoon op straat.

Heuvel maakt ook animatiefilmpjes, dat is heel arbeidsintensief. Daarvoor maakt hij een storyboard, hij moet dan tegelijk tekenen en opnemen. Soms is hij een week mee bezig voor een filmpje van een paar minuten. Maar er zijn ook tekeningen waar hij snel mee klaar is.

Serieuze kunst

Vroeger maakte Cees Heuvel ook serieuze kunst, maar daar is hij mee gestopt. Heuvel heeft een opleiding tot Illustrator gevolgd aan de kunstacademie in Den Bosch. Sinds hij werkt als tekenaar, al meer dan veertig jaar, zijn er diverse economische crises geweest.

Heuvel: "Dat merk ik altijd het jaar erna, dan werd de vraag minder. Maar ik heb er altijd van kunnen leven en vind het nog steeds leuk. Heuvel doet geen reclameopdrachten, want hij vindt dat hij dan teveel aan het denken is voor een ander. En ook geen politieke cartoons, want: 'Ik ben apolitiek.'

Tekeningen als verslag van de dag

Heuvel tekent al zijn hele leven. Als kind werd hij vaak de klas uitgestuurd, omdat de leraar dacht dat hij niet op zat te letten. Heuvel: 'Maar dan verveelde ik me en ging ik tekenen wat ik hoorde en zag.

Dat doe ik nu nog steeds, soms ga ik naar een congres of vergadering, dan zit ik daar te tekenen en zo maak ik een verslag van de gebeurtenissen van die dag.

Dit is mijn werk, al sinds 1976.' Heuvel kan van zijn tekeningen leven en heeft op zijn website een indrukwekkende lijst met klanten.

Hij vertelt dat hij is opgehouden met bijhouden voor wie hij opdrachten doet: 'Want het zijn er zo veel. Maar ik wil nog heel lang blijven tekenen.'

Mijn hoofd staat nooit stil

Als tekenaar bedient Heuvel klanten die een beeld nodig hebben bij een tekst of voor een folder. Soms tekent hij op het moment zelf, maar ook vaak achteraf, naar aanleiding van een gesprek. Heuvel vindt tekenen een leuk beroep, want vaak werkt hij met en voor mensen. Bij sommige tekeningen moet hij goed nadenken, dan is het nodig dat hij alleen is.

Hij probeert het luchtig te houden, maar soms vindt hij het lastig om iets grappigs te bedenken, bijvoorbeeld als een uitvaartonderneming vraagt om een tekening. Heuvel: 'Het is boeiend en het lukt altijd. Dat gebeurt gewoon vanzelf, want mijn hoofd staat nooit stil. Ik zie altijd wel iets leuks en ik denk in beelden. Ik heb gewoon een grappig hoofd.'

Voor meer informatie kunt u kijken op de website www.quickcartoon.nl

reageer als eerste
Meer berichten