Logo nieuwsbode-heuvelrug.nl


Femke Batterink en haar partner Douwe Kappers uit Amerongen gooien hoge ogen om duurzaamste inwoners van Heuvelrug te worden.
Femke Batterink en haar partner Douwe Kappers uit Amerongen gooien hoge ogen om duurzaamste inwoners van Heuvelrug te worden. (Foto: Mitch Huisman)

Duurzame inwoners Heuvelrug

Op zoek naar de duurzaamste inwoners van de Utrechtse Heuvelrug gooien Femke Batterink (33) en haar partner Douwe Kappers (40) uit Amerongen hoge ogen. Zij leven al jaren heel bewust duurzaam en beheren daarnaast een biologische boomkwekerij, Boomkroon. Femke heeft milieukunde gestudeerd en is beleidsmedewerker duurzaamheid bij de gemeente Nijkerk. Douwe heeft bosbouw gedaan.

door Maarten Bos

Amerongen - Femke: "Wij wonen pas sinds een maand in de gemeente Utrechtse Heuvelrug maar toen ik las over het initiatief om een enquête te houden naar de duurzaamheid van de inwoners wilde ik gelijk meedoen. Ik vind dat ik op dit punt best heel bewust leef, maar ik scoorde niet eens zo hoog. De test is dan ook echt heel streng. De enquête behandelt een aantal thema's waarop je punten kunt halen. Vlees eten bijvoorbeeld doe ik maar 1 keer per week, maar je krijgt pas de maximale twee punten als je volledig vegetarisch bent en dat ben ik niet. Op het punt van afval scoren wij heel goed. Wij hebben weinig afval en composteren ons groenafval".


Compromissen
Femke: "Slim inkopen is ook een categorie en dat doen wij zeker want wij kopen het biologisch groentepakket van landgoed Zuylestein. Maar ik kom toch ook weleens in de supermarkt. Dan de auto. Wij rijden auto op biogas. Je moet goed weten waar je dat kunt krijgen. Vanuit Amerongen zijn Veenendaal en Nieuwegein het dichtstbij. Douwe is erg tegen vliegen, maar ik wil graag weleens ver op vakantie. Hier sluiten we een compromis en vliegen we hooguit 1 keer per twee jaar. Al met al heb ik twaalf punten gescoord op een maximum van twintig".


Boomkwekerij
Douwe vertelt over de biologische boomkwekerij Boomkroon. "Wij kweken daar fruitbomen. We hebben voor elke gewenste plek wel een boom. We bieden wat wij noemen 'fruitboom plus'. Dat wil zeggen dat we samen met de klanten de bomen planten en tegelijk een les geven in het snoeien. In zo'n kwekerij moet je een aantal jaren flink investeren voordat het wat gaat opleveren. We zijn een klantenkring aan het opbouwen". Douwe werkt in Rotterdam als coördinator van een perma-cultuurpark en doet in die stad veel aan vergroenen. Douwe: "Zo hebben we onlangs het Afrikaanderplein in Rotterdam-Zuid vergroend".


Een echt duurzaam stel, die Femke en Douwe. "Maar", legt Femke nog uit, "we willen niet te fanatiek zijn". Deelnemen aan de enquête kan door de website van Heuvelrug Energie te raadplegen.

www.heuvelrugenergie.nl

reageer als eerste
Meer berichten