Logo nieuwsbode-heuvelrug.nl


Wendy van de Waerdt: "We zijn er niet op uit om een museum op te zetten." FOTO: Hanny van Eerden
Wendy van de Waerdt: "We zijn er niet op uit om een museum op te zetten." FOTO: Hanny van Eerden (Foto: Hanny van Eerden)

'Van het één komt het ander' Van decoraties tot verzameling

Camping Meck is zowel een vakantieverblijfplaats als een feestlocatie aan de voet van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Bij de entree en in de horecaruimte van Meck bevindt zich een scala aan verzamelingen rariteiten.

door Hanny van Eerden

Maarsbergen – De wanden en plafonds van de uitspanning zijn gesierd met objecten in allerlei soorten en maten. Series oude camera's, serviezen, weegschalen, broodroosters en lampen wisselen elkaar af met gebruiksvoorwerpen van emaille, tin, koper en Delfts Blauw. Ook zijn er oude bakfietsen en andere tweewielers uitgestald. "Er kan nu echt niets meer bij," zegt Wendy. "We hebben al een keer alles geordend op materiaal en kleur en weggegooid wat kapot was. De ruimte is vol en uitbreiden doen we niet."

Ruim 20 jaar geleden bouwde Meck zijn boerderij om tot camping. Wendy: "Daarvóór konden toeristen hier al kamperen bij de boer. De varkensschuur bij de entree aan de Scherpenzeelseweg vernieuwde Meck tot horecaruimte met buitenterras. Ter decoratie brachten we enkele spullen van mijn grootouders hierheen. Dat waren geen antiquiteiten, maar kasten en gebruiksvoorwerpen van emotionele waarde.

Meck vulde deze aan met gelijksoortige vondsten, die hij tegenkwam op curiosamarkten en internet. Dat mondde uit in het opkopen van kleine verzamelingen." Toen deze gingen opvallen, kwamen steeds meer mensen langs om er uit aardigheid één of meer voorwerpen bij te zetten.
Wendy: "Zo kregen we de verzameling bierflesjes achter de bar van iemand die ging emigreren. Toch zijn we er niet op uit om een museum op te zetten. Ook gasten die items willen aanschaffen, moeten wij 'nee' verkopen. We weten namelijk niet meer wat van ons is en wat anderen hier brachten. Wat je krijgt, kun je niet doorverkopen, vinden wij. Soms haalt iemand bovendien een object terug, omdat een familielid vraagt waar het is gebleven."
De jaarlijkse schoonmaak is een karwei voor de wintermaanden. Het meeste plezier beleeft Wendy aan de associaties die spullen uit oma's tijd oproepen bij vakantiegangers: "Als gasten bepaalde voorwerpen zien, herinneren ze zich vaak de leukste anekdotes."

reageer als eerste
Meer berichten