Logo nieuwsbode-heuvelrug.nl


Beeftink: 'Ik ben erfelijk belast met naaien en couture. Als jong kind maakte ik poppenkleertjes van stof en plakband.FOTO: Ellis Plokker
Beeftink: 'Ik ben erfelijk belast met naaien en couture. Als jong kind maakte ik poppenkleertjes van stof en plakband.FOTO: Ellis Plokker (Foto: Ellis Plokker)

Mode is de rode draad in haar leven

Veertien jaar geleden had Amerongse Anna Beeftink een tandartspraktijk in Elst. Na een ongeluk waarbij ze haar pols brak, probeerde ze weer aan de slag te gaan in haar praktijk. Maar de pols genas niet goed en werken als tandarts lukte niet meer. Nietsdoen was geen optie: dat zit niet in Beeftinks aard. Dus pakte ze de draad op met het schrijven van boeken. Vorig jaar kwam haar roman 'Weeffout' uit.

door Ellis Plokker

Amerongen - Nadat ze gestopt was met haar praktijk als tandarts begon Beeftink met het verzamelen van alles wat ze wist over couture en mode. Lachend vertelt ze dat ze een afwijking heeft: ze heeft goed zicht op verhoudingen en kleur. Ze had zoveel materiaal over kleding en stijl, dat ze ermee naar een uitgever stapte. Die vond het een goed idee om het boek te drukken en 'In stijl' liep geweldig in België en Nederland.

Erfelijk belast met couture

Mode is de rode draad in het leven van Beeftink. Haar oma had in de jaren '20 van de vorige eeuw een naaiatelier in Amsterdam. Beeftink: 'Ik ben erfelijk belast met naaien en couture. Als jong kind maakte ik poppenkleertjes van stof en plakband. Toen ik vijf was, ging ik achter een naaimachine zitten, mijn ouders waren stomverbaasd. Mijn vader heeft toen een houten blok op het pedaal gemaakt, zodat ik erbij kon.' Later volgde ze zelf een opleiding tot coupeuse. Beeftink: 'Het interesseert me hoe mensen zich presenteren en welk effect dat heeft op anderen.'

Na haar eerste boek over stijl schreef Beeftink nog twee non-fictieboeken: een boek met interviews met bekende Nederlanders en een boek over stijl voor tienermeiden. Ze studeerde gezondheidszorgpsychologie en gaf les, onder andere op de TMO Fashion Business School in Doorn. In haar hoofd zaten al een tijd de ideeën voor haar roman, waar ze meer dan twee jaar aan werkte. Beeftink wilde de personages in haar boek zo levensecht mogelijk neerzetten en gebruikte de kennis die ze opdeed tijdens haar studie psychologie.

Weeffout

Mode speelt ook een rol in haar roman 'Weeffout': het verhaal gaat over een familie die rijk geworden is in de mode-industrie. Het is een spannend boek dat zich afspeelt in de Verenigde Staten en in Nederland. Een Nederlandse studente komt in aanraking met de familie en ontdekt dat in de lap stof die de familie vormt, iets niet klopt. Met haar boek wil Beeftink mensen aan het denken zetten over de soms onbegrijpelijke beslissingen die mensen nemen en over waarom ze dat doen. Beeftink werkt inmiddels aan een nieuw boek.

reageer als eerste
Meer berichten