Logo nieuwsbode-heuvelrug.nl


Meezingen met Oudhollandse zeemansliederen in Café De Krim op zondag 18 februari. "Veel liederen zijn bekend en kunnen meegezongen worden," zegt zanger Willem van Cappelle van het shantykoor.  
Meezingen met Oudhollandse zeemansliederen in Café De Krim op zondag 18 februari. "Veel liederen zijn bekend en kunnen meegezongen worden," zegt zanger Willem van Cappelle van het shantykoor.   (Foto: Marcel Bos)

Zing mee in het Shantycafé

Café De Krim is het decor waar Shantykoor de Driemasters een meezing-middag organiseert van Oudhollandse zeemansliederen volgende week zondag 18 februari. Het gaat nu niet alleen om zingen met je eigen koor, maar ook om samenzingen met leden van andere koren.

DRIEBERGEN/RIJSENBURG - De zeemansliedjes die gezongen worden, zullen vooral bij ouderen bekend in de oren klinken, zoals bijvoorbeeld 'Café aan de haven' van Vader Abraham en 'De klok van Arnemuiden' van de Havenzangers. Willem van Cappelle die de communicatie van het Shantykoor doet, heeft er veel zin in deze middag. Van Cappelle: "De accordeonisten van De Driemasters zijn aanwezig evenals de slagwerker. Het wordt echter leuker als ook de muzikanten van de uitgenodigde 25 andere koren aanwezig kunnen zijn. Zij zorgen voor de begeleiding van de bezoekers van het Shantycafé. Geheel spontaan wordt de ruimte in het Shantycafé gevuld met het geluid van Shanty's en het aanwezige publiek kan meezingen. Iedereen is welkom."

Volgens Willem van Cappelle worden in Café De Krim, dat voor het eerst een shantyconcert organiseert, allerlei mooie shantyliederen gezongen, zowel droevige als vrolijke meezingers.

"Ons shantykoor bestaat nu 14 jaar en het gaat fantastisch met De Driemasters. We zitten nu al op 16 optredens aankomend jaar," zegt zanger Van Cappelle. "We treden niet alleen in de buurt op zoals in Soest en natuurlijk weer op Koningsdag in Driebergen, maar we gaan nu zelfs helemaal naar Katwijk om onze shantyliederen te zingen." De enthousiaste zanger van het Driebergse shantykoor vertelt dat de Driemasters uit ongeveer 48 zangers bestaat en 5 accordeonisten. Het geheel staat onder leiding van een dirigent. "Het koor zingt zeemansliederen die vroeger op schepen gezongen werden ter ondersteuning van het werk aan boord," zegt de zanger van de Driemasters. "Veel liederen zijn bekend en kan men gezellig meezingen. Daarnaast zingen wij ook Engelse en Duitse zeemansliederen." Het 1e Shantycafé is in Café De Krim op zondag 18 februari van 15.00 tot 18.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.driemasters.nl.

Wat is een Shanty?

Shanties zijn (werk)liederen die stammen uit de tijd van de zeilvaart. Ze komen in allerlei talen voor, maar de meest gangbare is Engels. De liedjes hadden een duidelijke functie aan boord van de zeilschepen. Zo zongen de zeelui bij het zware werk over de lading en de barre omstandigheden waaronder zij aan boord verbleven.

reageer als eerste
Meer berichten