Zingiskoor Dvora´k Stabat Mater. FOTO Victor Schutijser
Zingiskoor Dvora´k Stabat Mater. FOTO Victor Schutijser

Zingisconcert met schilderijenexpositie

Door Asta Diepen Stöpler

Een koorconcert in combinatie met schilderijen. Het Zeister Zingiskoor geeft 16 en 18 februari twee bijzondere concerten in Zeist en Driebergen met het Stabat Mater van Antoni Dvorák in combinatie met 17 schilderijen, geïnspireerd op het thema 'Mater dolorosa'.

Regio – Een mooie samenwerking met de schilderkunst, zo omschrijft Zingis-dirigent Martin Kuijlenburg beide optredens. "Ik houd van de interactie van muziek met andere kunstvormen, hoe ze elkaar aanvullen en versterken tot een bijzondere gebeurtenis.

Mata dolorosa

Diverse kunstschilders van de Wackers Academie in Amsterdam lieten zich inspireren door het thema 'Mater dolorosa'. Zij werkten onder leiding van docent Gyula Somos. Het resultaat is 17 werken met verschillende sfeer en interpretatie gemaakt door Somos en 10 andere schilders.

Stabat Mater

De werken zijn voor, tijdens en na beide kooroptredens te zien. Een dergelijke combinatie van tentoonstelling en concert - niet eerder in Zeist en Driebergen gehouden - lijkt me een boeiend experiment."

Eenpitter in muziek

Het Stabat Mater is een gedicht uit de 13e eeuw en is minstens 500 keer op muziek gezet. Dvorák maakte zijn compositie na het overlijden van drie van zijn kinderen.

Het Zingis-koor treedt op met 63 mensen, 4 solisten en het gelegenheidsorkest van 30 musici staat onder aanvoering van Elfriede Kooreman. Kuijlenburg is in eigen woorden een 'eenpitter in muziek'.

Naast het reguliere Zingiskoor leidt hij enkele andere koren. "De Zingis Ladies Night, om de week op woensdagavond voor maximaal 8 vrouwen met divers repertoire: unisono tot vierstemming.

Samen zingen

Iedere vrijdagavond is er Zingis De Week Uit ZDWU van 20.00 tot 22.00 uur om alle spanningen en frustraties van de werkweek van je af te zingen. Het gaat om de kracht en het plezier van samen zingen."www.zingis.nl

Meer berichten