Voedingsdeskundige Erdie Burema biedt legio weetjes, tips, smulrecepten, een eierdrankje en een quiz met prijzen. F: Hanny van Eerden
Voedingsdeskundige Erdie Burema biedt legio weetjes, tips, smulrecepten, een eierdrankje en een quiz met prijzen. F: Hanny van Eerden (Foto: Hanny van Eerden)

Pleidooi voor het Nederlandse ei en malse leghennen

door Hanny van Eerden

Eieren bevatten veel goede voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en eiwitten. "Op een gezond weekmenu komen dan ook zeker 2-3 (maximaal 8 minuten lang) gekookte eieren voor," zegt voedingsdeskundige Erdie Burema uit Maarsbergen.

Utrechtse Heuvelrug – Burema houdt een lokale veldtocht. Zij doet dit niet alleen voor de kippenboeren, die in de regio in grote getale actief zijn, maar ook voor de inwoners, want proteïne is een belangrijke bouwstof voor het lichaam. Tijdens de Doornse Zoute Inval van 21 februari hield zij een pleidooi voor het Nederlandse ei en de leghen. Ondanks de reeks van vragen uit het publiek bleek haar pleidooi 'Appeltje eitje', want alle toehoorders waren ei-liefhebbers en geloofden in het groeiende aantal innovaties binnen de pluimveebranche.

Zo worden er al CO2-neutrale eieren gelegd en krijgen steeds meer kippen een plezierig leven in onder meer verwarmde, bloedluisloze stallen. Hoewel de verkoop van eieren al weer terug is op het oude niveau, leeft het fipronil-schandaal nog wel.

Mensen zijn geschrokken en dat was niet nodig geweest, volgens Burema. "Deze voor bloedluis schadelijke stof had in de vorig jaar bij een aantal pluimveehouders op kippen losgelaten hoge doses pas effect gehad op de mens bij het eten van 17.000 eieren. De niet adequaat en te laat op dit gebied ijverende Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maakte deze geschiedenis alleen maar erger."

Iedereen kan zorgeloos genieten van een ei, volgens haar. "Het uit de VS overgewaaide eierdieet kan zelfs helpen bij gewichtsafname," lacht zij. "Dit dankzij de hoge verzadigingswaarde."

Burema is medeauteur van het boek 'Alles kip & ei? 40 jaar collectieve reclame en culinaire trends' en de vrouw achter de site www.kiprecepten.nl. Zij werkte 37 jaar voor het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) in Zeist. Haar ei kon ze al eerder kwijt tijdens een Zoute Inval in Amerongen.

Op maandag 26 maart verschijnt zij om 10.00 bij de Zoute Inval van de Maarnse bibliotheek met - traditionele witte - 'Eieren in de paastijd'. Dit vergezeld van dorpsgenoot en weerdeskundige Arie Verrips, die de deelnemers verrast met onder meer de weersvoorspellingen voor de komende Paasdagen.

Meer berichten