Nathalie van Rijn is vestigingsmanager van Saar aan Huis. In de regio is Saar aan Huis een van de betaalde mantelzorgorganisaties die actief is. FOTO: Maarten Bos
Nathalie van Rijn is vestigingsmanager van Saar aan Huis. In de regio is Saar aan Huis een van de betaalde mantelzorgorganisaties die actief is. FOTO: Maarten Bos

Steeds meer betaalde mantelzorg

Door Maarten Bos

Steeds meer inwoners doen een beroep op betaalde mantelzorg. Sinds 2018 wordt particuliere mantelzorg in het aanvullende pakket vergoed door drie zorgverzekeraars. Andere verzekeringsmaatschappijen hebben plannen daartoe. In de regio is Saar aan Huis een van de betaalde mantelzorgorganisaties die actief is. Nathalie van Rijn is vestigingsmanager.


Nathalie: "Het aantal ouderen neemt toe, zeker ook in onze streek. Aan de andere kant worden veel verzorgingstehuizen gesloten. De meeste senioren blijven thuis wonen en familie en vrienden moeten dan inspringen. Maar dat kan lang niet altijd. En dan komt particuliere mantelzorg als bijvoorbeeld 'Saar aan Huis' om de hoek kijken. Wij bieden aanvullende mantelzorg, overigens niet alleen voor ouderen. Dit is een enorme groeimarkt. Toen ik hier in september 2016 startte met Saar aan Huis waren er landelijk 10 vestigingen van onze organisatie en nu al 25. Saar aan Huis bestaat inmiddels bijna vijf jaar." Bedrijfsmatig is de groei van de vraag naar mantelzorg voor Nathalie prettig, maar zij maakt zich wel grote zorgen om de toekomst. "Er zijn straks veel te weinig hulpverleners", legt zij uit.

"Sommige mensen betalen de hulp uit het Persoons Gebonden Budget (PGB). Anderen krijgen die vergoed via de aanvullende verzekering. Betaalde mantelzorgorganisaties kunnen zo heel wat uurtjes ondersteunen", aldus Nathalie. Zij combineert haar werk met de zorg voor twee jonge kinderen. "Het werk is heel druk. 's Avonds en in het weekend ben ik ook bezig met netwerken, matchen en zaken regelen. Maar ik doe het graag omdat de resultaten mooi zijn."

Meer berichten