Foto: Ellis Plokker

Welkom in Meewerktuin Zonheuvel

door Ellis Plokker

Tussen Doorn en Maarn ligt landgoed Zonheuvel. Daar werken Nicole Recourt en Marnix Lamers aan de Meewerktuin: een uniek concept, waarin iedereen welkom is om mee te doen. Recourt en Lamers combineren hier hun liefde voor natuur met het geven van workshops, zowel voor organisaties als met open inschrijvingen.

Marnix Lamers heeft ervaring met het geven van trainingen en Nicole Recourt heeft tal van ideeën voor de tuin. Lamers en Recourt combineren hun talenten en geven workshops als 'Composteer je talent', waarin deelnemers niet alleen een composthoop maken en leren over de praktische aspecten daarvan, maar waarbij iedere stap in het composteerproces ook een metafoor is voor het eigen leven van de deelnemer en zo een moment van bezinning vormt.

Recourt: 'In de tuin kun je genieten van het hier en nu, maar een tuin vraagt ook om planning en kennis over wanneer je gaat zaaien of bemesten. Zo werkt de tuin als een spiegel.' Ook zijn er workshops als 'Bouw je kas' en 'Schilderen in de tuin'. In workshops voor organisaties staan teambuilding, communicatie en reflectie centraal.

Recourt is bezig met de aanleg van een moestuin in de vorm van een zon en heeft een ontwerp gemaakt voor een schuur met terras, waar toekomstige cursisten binnen kunnen zitten als het regent. In de tuin staan bijenkasten, er is een kruidentuin, een vijver, een houtwal en een kinderspeelplaats. Recourt en Lamers werken samen met onder andere stichting SBI en landgoed Zonheuvel. Voor de composthoop maken ze gebruik van het groente- en koffie-afval uit de keuken van het hotel op het landgoed, in de keuken van het hotel worden de groenten uit de tuin bereid. Daarnaast willen ze graag samenwerken met scholen, want ook kinderen zijn welkom om mee te helpen en te spelen.

Meer berichten