Sempai Marianne Beukenkamp met de 5 jongsten van haar Maarnse iaido leerlingen. FOTO: Hanny van Eerden
Sempai Marianne Beukenkamp met de 5 jongsten van haar Maarnse iaido leerlingen. FOTO: Hanny van Eerden

Schik in Japanse zwaardvechtkunst

Door Hanny van Eerden

De jeugd van Maarn kreeg via Maarn Wijzer recentelijk de kans om voor het eerst de Japanse zwaardvechtkunst te beoefenen. Dit tijdens een meerdaagse, wekelijkse workshop in de sporthal van De Twee Marken. Alleen jongens schreven zich in.

Het omgaan met het zwaard gebeurt bij deze gevechtskunst explosief en uiterst geconcentreerd. Bij een wedstrijd betekent één moment van verminderde waakzaamheid meteen verliezen, volgens Sempai Marianne Beukenkamp. De Maarnse workshopleider werkte in het verleden met volwassenen in Utrecht en biedt nu ook kinderen de mogelijkheid om kennis te maken met deze bijzondere sport. "Sampai betekent zoiets als dojo ofwel oudste," zegt zij. "Leraar is alleen de sensei in Japan. Ik beoefen de zwaardvechtkunst zo'n 15 jaar. De sport komt voort uit de culturele krijgstraditie van de samoerai van het klassieke Japan, waarvoor ik al heel lang belangstelling heb." Zij leert haar deelnemers verschillende kata met zowel zittend als staand uitgevoerde technieken. Ze trekken het zwaard en maken een snijdende of stekende slag richting een denkbeeldige tegenstander, schudden het 'bloed' van het zwaardblad en steken hun wapen weer resoluut in beschermhuls of band.

Beukenkamp toont zich tevreden over de in korte tijd aangeleerde prestaties van haar leerlingen. De jongens hebben de slag te pakken. Ze leren ook te buigen, als uiting van respect naar de ander. Daarmee laten zij verplicht hun ego even los. "Ik schreef mij in, omdat een vriendje mij al eerder een beetje leerde schermen," zegt Brent Vos (11). "Dat vond ik geweldig. De Japanse zwaardvechtkunst lijkt een beetje op schermen. Vooral de geconcentreerde bewegingen zijn erg leuk." Ook de zwaarden intrigeren hem. "Na schooltijd knutsel ik graag en maak ik zelf houten zwaarden," lacht hij. "Deze sport is gezellig om met anderen te doen. Ik probeer bij de volgende workshops ook vrienden uit Maarsbergen en Doorn mee te krijgen." Tijdens de trainingen komt ook de bijbehorende terminologie aan bod.

Meer berichten