Volgens Martin Falkenberg verdienen ouderen meer positieve aandacht dan ze nu krijgen.
Volgens Martin Falkenberg verdienen ouderen meer positieve aandacht dan ze nu krijgen. (FOTO: Ellis Plokker)

Iedereen begrijpt de magie van een ballon

Door Ellis Plokker

Voor bewoners van het Zonnehuis in Doorn is bewegen heel belangrijk. Mensen die regelmatig bewegen, blijven zowel lichamelijk als geestelijk langer fit. Maar bewegen is niet vanzelfsprekend als je de hele dag in een rolstoel zit. Beweegagoog Martin Falkenberg van Quarijn weet raad: Met zijn ballonvolley tovert hij een lach op ieders gezicht.

Wethouder ouderenbeleid Hans Nijhof bezocht op donderdag 15 maart deze zorglocatie van Quarijn. Hij doet samen met een groep bewoners met fysieke klachten en met activiteitenbegeleider Tamar van Dijkhuizen, mee met de activiteit die Falkenberg organiseert.

Martin Falkenberg vouwt plastic buizen dubbel en deelt die uit. Zo heeft iedereen een licht en makkelijk te hanteren tennisracket in handen. Hij blaast een ballon op, want: 'Iedereen begrijpt de magie van een ballon. Zelfs als je weinig kracht meer in je armen hebt, kun je een ballon hooghouden. Voor ouderen staat een ballon voor feest en plezier.' Hij gooit de ballon in de lucht en die vliegt van de een naar de ander. Het plezier spat van de gezichten.

De beweegagoog bij verschillende vestigingen van Quarijn, onder andere in het Zonnehuis in Doorn. Daar wonen ouderen met dementie, Korsakov of lichamelijke klachten. Falkenberg biedt hen samen met activiteitenbegeleider Tamar van Dijkhuizen op een speelse manier activiteiten vol beweging.

Activiteitenbegeleider

Tamar van Dijkhuizen doet als activiteitenbegeleider veel verschillende dingen met deze bewoners zoals gezelschapsspelen, geheugenfitness, cakes bakken, muziek maken en sjoelen. Of gewoon een praatje maken over voetbal, waar sommige bewoners graag naar kijken.

Beweegagoog

Een beweegagoog houdt zich bezig met recreatief, therapeutisch en functioneel bewegen. Dit werkt preventief. Als mensen hun spieren niet gebruiken omdat ze in een rolstoel zitten, gaan ze verder achteruit.

Daarom is het belangrijk dat ze lichamelijk in beweging blijven.

Dat vertraagt dementie en zorgt ervoor dat mensen minder snel in een depressie belanden. Als ouderen in een instelling gaan wonen, verliezen ze vaak een deel van hun sociale contacten. Daarom zijn er activiteiten met een groep, dat zorgt voor interactie.

Positieve aandacht

Falkenberg coacht Van Dijkhuizen en het verpleegkundig personeel bij hun werk. Zo draagt hij zijn kennis over beweegactiviteiten over op anderen. Zijn doel is ervoor te zorgen dat iedere oudere in de instellingen van Quarijn elke dag beweegt. Daarom heeft hij met een collega beweegtassen geïntroduceerd: een kleine tas met een paar middelen om met bewoners te bewegen, met een korte uitleg erbij. De tassen circuleren over de leefgroepen en zijn uitgezet naar andere organisaties.

Volgens Falkenberg verdienen ouderen meer positieve aandacht dan ze nu krijgen. Hij maakt dan ook vlogs over zijn werk.

www.youtube.com/watch?v=zjCRlh3wIAw / www.quarijn.nl/het-zonnehuis-doorn

Meer berichten