Hester Wiersma (l) en Femke Reijnen.
Hester Wiersma (l) en Femke Reijnen. (Foto: Hanny van Eerden)

Kinderkledingbeurs Maarn helpt VoorleesExpress op weg

door Hanny van Eerden

De afgelopen maand in de Utrechtse Heuvelrug opgestarte VoorleesExpress kan binnenkort ook meertalig aan de slag. Dit dankzij de opbrengst van de Kinderkledingbeurs Maarn van 17 maart.

Maarn – De Stichting VoorleesExpress biedt kinderen met een taalachterstand extra aandacht. De stichting zet in op het voorkomen van - het sinds 2003 significant toegenomen percentage - laaggeletterdheid en gelijke kansen in het onderwijs. In overleg met de ouders leest een vrijwilliger zo'n half jaar lang de kinderen thuis voor op een vast moment. "Samen met de ouders streven we ernaar dat taal en leesplezier een plek krijgen in het gezin," zegt Femke Reijnen van de Bibliotheek Z-O-U-T. "Deze positieve invloed stimuleert kinderen om beter te presteren op school. We zijn gestart met 8 vrijwilligers voor allereerst gezinnen in Driebergen en Leersum." VoorleesExpress sluit aan op andere nationale leesbevorderingsprogramma, zoals Boekstart en Bibliotheek op School. Reijnen: "Ik werkte eerder mee aan dit landelijke initiatief in 't Gooi. Nadat ik 2 jaar geleden naar Maarn verhuisde, ontdekte ik dat de Utrechtse Heuvelrug daarmee nog niet bekend was. Daarom begon ik ook hier met VoorleesExpress met hulp van onder meer de gemeente. Budget voor meertalige kinderboeken, die ouders ook zelf kunnen voorlezen, hebben we echter niet. Ik ben dus blij met de Kinderkledingbeurs Maarn. Een groot deel van de beursopbrengst van afgelopen zaterdag mogen wij nu besteden aan de aanschaf van anderstalige boeken, zoals 'Pluk van de Petteflet' en 'Nijntje' in het Arabisch."

De halfjaarlijkse Kinderkledingbeurs trok veel publiek. Sommige bezoekers ging met tassen of armen vol - gratis geschonken en voor een gunstige prijs verkochte - kleding naar huis. "Ditmaal ging ook een enorm aantal ingebrachte kinderboeken over de toonbank," zegt mede-organisator Hester Wiersma. "De gevers en kopers zijn afkomstig uit de gehele regio. Dankzij alle verdiensten kunnen wij nog 2 goede doelen blij maken met een (kleinere) gift. Dat zijn het Mama Café Maarn in het dorpshuis en de 1e editie van het Wildgroeifestival op 7 april op Proefland aan De Venen 11 in Maarn." Het Wildgroeifestival is een familie-evenement met producten uit de regio.

Meer berichten