Luca, Maaike, Michelle en Bente doen inkopen voor de lunch bij AH. FOTO: Ellis Plokker
Luca, Maaike, Michelle en Bente doen inkopen voor de lunch bij AH. FOTO: Ellis Plokker

Smoothies met veel fruit bij de lunch

Kinderen uit de bovenbouw van basisschool De Sterrenboog uit Doorn mochten op vrijdag 23 maart een lunch samenstellen bij de plaatselijke Albert Heijn in het kader van het project 'Ik eet het beter'. Zo leerden ze veel over gezond eten én ze konden ook iets doen voor een goed doel. Van een deel van het geld dat ze ter beschikking kregen, konden ze iets kopen voor de Voedselbank.

Groep 5 tot en met 8 krijgen eerst les in het kantoor van Albert Heijn. 'Hoeveel suikerklontjes denken jullie dat er in deze fles cola zitten?' vraagt medewerkster Amber van Albert Heijn aan kinderen uit groep 7/8. Vingers schieten de lucht in: 'Twintig' roept iemand. Het blijken er veel meer te zijn: in een fles cola van anderhalve liter zitten 36 suikerklontjes.

Een pot chocoladepasta en een grote chocolade paashaas worden aan hetzelfde onderzoek onderworpen. Daar blijken nog veel meer suikerklontjes in te zitten. 'Ik eet nooit meer chocoladepasta!' roept een meisje.

Na een korte instructie krijgen de kinderen per groepje van vier kinderen een envelop met 10 euro van de supermarkt. Daarmee mogen ze in de winkel een lunch samenstellen.

Anaroos, Jeske, Hilde en Marijne uit groep 6/7 hebben yoghurt, fruit en croissants gekocht. Met het fruit en de yoghurt willen ze smoothies maken. 'Die croissants zijn iets minder gezond, daar zitten veel calorieën in,' zegt Hilde. 'Maar calorieën zijn niet altijd slecht', weet Anaroos. 'Je hebt ze ook nodig. Een keer chocopasta op brood mag wel, maar niet te vaak', heeft ze geleerd. Hilde wil na deze ochtend meer fruit bij de lunch gaan eten.

Albert Heijn wil graag een vernieuwende supermarkt zijn, vertelt manager Bram Boon. 'Ons nieuwe motto is 'Alle ingrediënten voor een beter leven voor iedereen.' Daarom doen we dit project, voorlopig alleen met deze school.' Luca, Michelle, Maaike en Bente uit groep 7/8 hebben van te voren overlegd en op de website van AH gekeken. Ze kopen broodjes, fruit, salami en belegen kaas, omdat de één niet van kaas en de ander niet van salami houdt. Helaas blijft er daardoor geen geld over voor de voedselbank.

De kinderen uit de onderbouw hebben in de gymzaal zuur, zout, zoet en bitter geproefd en eigengemaakte koekjes naar verzorgingshuis Oranjestein gebracht. Basisschool De Sterrenboog doet dit project in het kader van de Week van de Voeding, zegt directeur Wilma Monincx: 'We willen kinderen er bewuster van maken dat sommige dingen wel heel erg lekker zijn, maar niet zo gezond. Daarnaast wilden we iets doen voor mensen die het niet zo breed hebben of eenzaam zijn.'

Meer berichten