Op Palmzondag 25 maart verzorgde Het Kerkkoor Driebergen een uitvoering van de Marcus Passie.FOTO: Maarten Bos
Op Palmzondag 25 maart verzorgde Het Kerkkoor Driebergen een uitvoering van de Marcus Passie.FOTO: Maarten Bos (Foto: Maarten Bos)

Uitvoering Marcus Passie door Het Kerkkoor

Op Palmzondag 25 maart verzorgde Het Kerkkoor Driebergen een uitvoering van de Marcus Passie. Het was voor het eerst sinds 2012 dat dit weer eens het geval was. Het optreden was in de Grote Kerk in Driebergen en stond onder leiding van dirigent Wouter Harbers. Dominee Hans Baart was voorganger in de passiedienst.

door Maarten Bos

Driebergen - Het publiek genoot zichtbaar. Een bezoeker achteraf : "Je kunt horen dat Boelee goed naar Bach heeft geluisterd. Ik heb erg genoten".

Samen zingen

Als u interesse heeft in samen met anderen zingen bent u altijd welkom op een repetitie van het Kerkkoor op maandagavond in 't Hoge Licht in Driebergen.

Opmerkelijk

De Marcus Passie gaat uit van teksten van het evangelie van Marcus en is in 1977 getoonzet door Hans Boelee, die op dat moment dirigent was van het Kerkkoor Driebergen.

Het opmerkelijke van dit passiestuk is dat de tekst in het Nederlands is. Verder worden de Bijbelstukken gelezen door een lector (verteller) en dus niet gezongen.

Bovendien zingen de bezoekers een aantal koralen met het koor mee. De Marcus Passie wordt sinds 1978 op vele plekken in het land uitgevoerd. Het stuk duurt ongeveer 75 minuten.

De componist

Boelee beoogde met de Passie lichte, gemakkelijk in het gehoor liggende muziek te schrijven. De componist overleed in 2002 op 75-jarige leeftijd en ligt in Driebergen begraven. Hij gaf van 1966 tot 1993 leiding aan het Kerkkoor Driebergen. Dit koor bestaat al meer dan 75 jaar en heeft een uitgebreid repertoire van christelijke, klassieke en eigentijdse muziek.

Muzikale medewerking

Verdere muzikale medewerking was er van Gerben Mourik op orgel, Evelyn Heuvelmans op hobo, Robert Cekov, viool, Loes Schothorst, sopraan, Rutger van Oeveren, bas, Theo van den Bos, bas en Auke Roelofsen, tenor.

Het Kerkkoor Driebergen o.l.v. Wouter Harbers heeft een gevarieerd repertoire dat bestaat uit muziek van zowel klassieke als eigentijdse componisten, veel klassieke muziek die vanuit een religieuze achtergrond is geschreven, en muziek die is gebaseerd op teksten en verhalen uit de bijbel.

Meer berichten