Ron Tichelaar wijst op de problematiek van de voorgenomen aanpassing van de Donderbergrotonde.
Ron Tichelaar wijst op de problematiek van de voorgenomen aanpassing van de Donderbergrotonde. (FOTO: Hanny van Eerden)

Veiliger met fietstunnel

De voorgenomen 'bypass' bij de Donderbergrotonde stuit op verzet. De Provincie Utrecht wil met deze aanpassing de doorstroming van (vracht)auto- en busverkeer bevorderen en de voorrangsregels ter plaatse aanpassen ten gunste van de automobilist.

door Hanny van Eerden

Deze extra autorijbaan begint - in het ontwerp - op de drukke Rijksstraatweg en loopt pal langs appartementencomplex 'De Nieuwe Donderberg' richting Maarsbergen. "Vooral de gevolgen voor de veiligheid van overstekende fietsers en wandelaars uit Leersum en Amerongen, maar ook uit Maarsbergen, Doorn en Maarn zijn groot," zegt Ron Tichelaar, voorzitter van Dorpsnetwerk Leersum en gepensioneerd jurist. "Daaronder bevinden zich onder andere (groepen) middelbare scholieren, recreanten en wielrenners. Wij maken ons sterk voor veilig fietsen en wandelen." Met die doorstroming is het bovendien niet eens zo slecht gesteld, volgens het dorpsnetwerk. Tichelaar: "Zo vroegen we aan buschauffeurs of de rotonde voor veel oponthoud zorgt. Het blijkt echter dat de grootste opstoppingen niet bij de rotonde, maar bij kruisingen in Rhenen en Doorn voorkomen." Dorpsnetwerk Leersum bedacht een oplossing voor de nieuwe situatie.

'vòòr 29 april een enorme respons nodig'

Tichelaar: "De kans op een 'bypass' neemt toe, want de Provincie vroeg onlangs al de vergunning aan. Daarom komen we met een plan voor een ongelijkvloerse kruising - in 2 varianten. Met een fiets-/voetgangerstunnel is niet alleen de veiligheid, maar eveneens de doorstroming van het snelverkeer het meest gediend. Ook de gemeenteraad verzocht - via een motie - het College van B&W om bij de Provincie aan te dringen op een haalbaarheidsonderzoek naar de realisatie van zo'n tunnel. De gemeente is zelfs bereid financieel bij te springen."

Petitie gestart

Dorpsnetwerk Leersum is een petitie gestart voor een veilige, toekomstbestendige aanpassing van de Donderbergrotonde. De petitie leverde intussen al ruim 1.200 handtekeningen van inwoners op. Tichelaar: "Dat is lang niet voldoende. We hebben vóór 29 april een enorme respons nodig uit meer dorpen. Ook alle scholieren met een eigen e-mailadres kunnen zelfstandig tekenen. We roepen verder clubs en buurten op om zelf actief handtekeningen te verzamelen."

Het netwerk roept alle Heuvelruggers op hen hierbij te steunen: https://www.facebook.com/petitiedonderbergrotonde/.

Meer berichten