Foto: Rene Borkent

Onbaatzuchtigheid 4/4

Column Jaap Holwerda

Zonder er iets voor terug te verwachten, zij zijn er. Bij leven willen ze het niet weten. In dankbaarheid denk ik terug aan Ria. De coördinator van het winkeltje van Huisdoorn.

Ter herinnering

Horen, zien en zwijgen. In wijsheid, zoals velen haar mochten kennen. Hoe goed kennen wij elkaar? Hoe goed kenden we Ria? Ze sprak weinig over haar verleden. Veel, heel veel had ze kunnen vertellen. Als jonge vrouw werkte ze lang, als gouvernante, bij de familie Beel. Beel minister-president, voor de KVP, direct na de Tweede Wereldoorlog. De vrouw van Beel, erfelijk belast, niet in staat haar gehandicapte kinderen op te voeden. Ria heeft het gezin onder haar hoede genomen. Ze kon er niet over praten. Hier lees dat maar eens, sprak zij. De biografie over Beel werd in mijn handen gedrukt. Ria Ruijg bij Beel. Ik kon mijn ogen niet geloven. Tot laat in de avond besprak de jonge vrouw, bij een knappend haardvuur, staatszaken met de minister-president. Beel gaf aan Ria de opdracht alle aantekeningen, de Greet Hofmans-Affaire betreffende, in een vuurkorf te verbranden. Aldus geschiedde.

Veel van onze vaderlandse geschiedenis neemt ze nu met zich mee. Smeekbedes om het op papier te zetten, om het zo naar haar dood te openbaren waren tevergeefs. Ria die veel met lange mannen had omdat zij, met plumeau, boven op de kasten van de winkel het stof konden wegnemen. Een van hen mocht ik zijn, het vervult me met dankbaarheid. Ria wellicht tot ziens. Petrus zal je met open armen ontvangen.
Jaap Holwerda

Het verhaal lijkt hiermee verteld. Nee dus; Liefde, Opoffering, Geloof en Verraad, de ingrediënten die haar bizarre leven bepaalden. Voor Ria mocht ik, denkend aan hoe zij het geloof beleefde,in onze Lourdesgrot een kaarsje branden.

Een merkwaardig toeval!! Het was juist ook Beel die alles in het werk heeft gesteld om Huisdoorn de nek om te draaien. Met dank aan het eerste ¨bestuur¨ bestaande uit de heren; de Beaufort, Staring, Van Nagell, Reinalda, van Heek, Roell en Van Tienhoven kreeg, onder voorwaarden, Huisdoorn de status rijksmuseum. Het was uiteindelijk Ria, de gouvernante van de familie Beel, die op het terrein van dit museum ging wonen.

Ook onbaatzuchtigheid; Baan Euser voormalig werknemer van onze gemeente zocht mij op. Baan is onvoorstelbaar gelukkig met zijn leven op de Utrechtse Heuvelrug. Graag wil hij nu iets terug doen. Hij heeft een prachtig gebrandschilderd raam voor ons allen gemaakt. Herkenbaar voor de iets oudere inwoners van onze gemeente, de indrukwekkende gevel van het voormalig Grootseminarie. Hij zou dit nu aan ons willen schenken. Hij zoekt een veilige en voor iedereen zichtbare plek. Winkel, restaurant, bibliotheek? Alles is bespreekbaar mail baan.euser@ziggo.nl Hij nodigt belangstellenden uit, om bij hem thuis, dit kunstwerk in ogenschouw te nemen.

Het Grootseminarie, hart van Driebergen-Rijsenburg, bezoek eens www.credopugno.nl . Een rondleiding of powerpoint presentatie? Klik bovenstaande website aan. Nog steeds is veel van weleer terug te vinden. De Lourdesgrot, Sparrendaal, het Schaepman monument en de Engelse tuin met zijn sprengen.

jaapholwerda@gmail.com

Meer berichten