Foto: Maarten Bos

Goedvolk vertoont indrukwekkende film Albatros

Door Maarten Bos

De groep GoedVolk vertoonde op 27 maart de film Albatross van de Amerikaanse filmmaker Chris Jordan. De voorstelling was op Landgoed Zonheuvel en werd door ongeveer tachtig bezoekers bijgewoond. GoedVolk wil werken aan een duurzame Heuvelrug.

Utrechtse heuvelrug - De filmmaker was zelf op de avond in Doorn aanwezig. Hij gaf een inleiding en beantwoordde achteraf vragen van het publiek. Jordan: "Ik heb Albatross opgenomen op het eiland Midway in de Stille Oceaan. Ik reisde daar aanvankelijk naartoe omdat ik wist dat de oceaan er ernstig vervuild was met plastic. Er leven daar wel een miljoen albatrossen en ik werd diep geraakt door hun lot. Er sterven vele vogels omdat ze plastic binnenkrijgen".

De Albatros

Jordan legt verder uit: "De albatros kent op Midway geen natuurlijke vijanden en hij is ook niet bang voor de mens. Als ik voorzichtig te werk ging kon ik zeer intieme shots van hen maken. Dat was een erg inspirerende ervaring". Jordans benadering leidde tot indringende opnamen van stervende vogels. Het raakte de toeschouwers diep. Jordan: "Ik wil laten zien dat er iets fout is in onze relatie met onze omgeving. Als artiest kan ik proberen bij jullie een gevoel los te maken en dan hoop ik dat er iets gebeurt met die emotie. Het zou kunnen leiden tot een kleine stap, zoals het wegbrengen van je afval of misschien wel tot een grote stap, zoals een studie beginnen".

Bijzondere opnames

De Amerikaan uit Seattle heeft acht jaar gewerkt aan deze productie. Hij reisde vele malen naar Midway. Het leverde zeer bijzondere opnamen op. Op verzoek van de maker klapte het publiek na de voorstelling niet. Jordan: " Ik wil jullie geen somber gevoel meegeven. We moeten ook hoopvol zijn. Maar aan de andere kant moeten we onprettige gevoelens niet wegstoppen. Die horen er ook bij".

GoedVolk vertoont op 10 april de Franse film Tomorrow. Dat zal in het Cultuurhuis in Doorn zijn. Op 24 april volgt een meet up in Tennis- en Business Center Heuvelrug waarbij besproken wordt wat beide films teweeg hebben gebracht bij de bezoekers.

www.goed-volk.net

Meer berichten